Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Skagerak Group verkoopt zijn grootste bedrijf

FF Skagen neemt Skagerak Pelagic over

SKAGEN – Concentratie van bedrijven ook in Denemarken. De grote vismeelfabriek FF Skagen heeft de grootste Deense haringverwerker Skagerak Pelagic uit Skagen overgenomen van de Skagerak Group. Skagerak Pelagic is in 2006 ontstaan uit een fusie van de ook in de Nederlandse haringhandel bekende bedrijven Unifish, Essi Konsumfisk en Erik Taabbel. In 2011 werd de nieuwe fabriek van Pelagic Skagen (een fusie tussen Hav-Fisk en Anthonissen) na faillissement overgenomen. Zo ontstond in een zeer korte periode een conglomeratie van maar liefst zes haringsnijderijen. In het maatjesseizoen produceren de Nederlandse haringbedrijven Haasnoot Vis, Koelewijn en Haasnoot Pelagic maatjesharing bij Skagerak Pelagic. Haasnoot Vis is zelfs het hele jaar actief in het Deense bedrijf, want heeft de productie van voorgezuurde en gemarineerde haring in Katwijk hier naartoe verplaatst. Directeur Martin Haasnoot van Haasnoot Vis verwacht geen veranderingen in de relatie en de bedrijfsvoering door de overname.

FF Skagen A/S is een van de grootste vismeel- en visolieproducenten ter wereld. In fabrieken in Skagen en Hirtshals wordt door 130 werknemers jaarlijks 500.000 ton vis verwerkt tot zo’n 170.000 ton vismeel en visolie. De FF Skagen Group is opgericht door vissers en nog steeds voor het grootste deel eigendom van vissers en industriëlen. Jaaromzet: een kleine 230 miljoen euro. Skagerak Pelagic had in 2016 met een omzet van 82 miljoen euro zijn beste jaar in tijden. Met de verkoop van Skagerak Pelagic is de in Hirtshals gevestigde Skagerak Group zijn veruit grootste bedrijf kwijtgeraakt. Hierbij speelt waarschijnlijk (gebrek aan) opvolging in het bedrijf van de familie Espersen een rol. In 2010 en 2011 zijn de eigen trawlers en de pelagische quota al verkocht, waarna het familiebedrijf zich geheel ging toeleggen op handel en verwerking.