Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vertrekkend directeur neemt geen afscheid

Feestje voor drie bij Maaskant

STELLENDAM – Een 70ste verjaardag, een ‘vertrek’ en een officiële benoeming. Het Maaskant-feest dat deze maand werd gehouden op het voor de werf gelegen partyschip ‘Ameland’ was het allemaal. Het werd een feest met veel lovende woorden.

De werf Maaskant neemt als visserijwerf-specialist pur sang een bijzondere sitie in binnen het grote Damen-concern. In de afgelopen 70 jaar sinds de oprichting in 1948 door Piet Maaskant en zijn twee zonen zijn honderden vissersschepen opgeleverd, en heeft het bedrijf ook een ‘side specialisation’ in lieren ontwikkeld. ‘Chairman’ van de Damen Shipyards Group Kommer Damen refereerde op het jubileumfeest vorige week zaterdag ook aan die bijzondere plaats van Maaskant.

Damen ging terug naar 1984, het jaar dat Maaskant door het Damen-concern werd ingelijfd. Op een van de eerste overdrachten in de visserij die Kommer Damen zelf bijwoonde, op Texel, gebruikte toenmalige directeur Aart Maaskant de beeldspraak van een op een zandbank gelopen kotter (Maaskant) die door een sleepboot (Damen) werd losgetrokken ,,Gooi nou die tros maar los!”, klonk het toen uit de zaal. Damen kan er nog steeds om lachen.

Foto: JdL Fotografie - De feestelijke entree van de ‘Ameland’.Foto: JdL Fotografie - De feestelijke entree van de ‘Ameland’.

De scheepsbouw is een cyclische markt. Maaskant heeft moeilijke jaren gekend. Het laatste decennium heeft de werf met name geprofiteerd van een aantrekkende vraag vanuit de offshore industrie, en de laatste jaren van een heuse opleving van de visserij. De nieuwe UK 46 was de eerste boomkorkotter sinds lange tijd en er zitten momenteel twee twinriggers/flyshooters in de orderportefeuille. Rond de jaarwisseling zal de nieuwe UK 205 ‘Spes Nova’ in Polen te water gaan.

Lovende woorden waren er voor de vertrekkend Maaskantdirecteur Frits van Dongen. In de woorden van Jan-Wim Dekker (chief products officer van Damen): ,,Frits was een enthousiaste ambassadeur voor de visserijsector.’’ ‘Was’ is iets te veel gezegd. Het was namelijk nadrukkelijk geen afscheid van Van Dongen, die inmiddels 40 jaar bij Damen werkt. Hij zal nog drie of vier dagen in de week werkzaam zijn voor Damen, en zich bezig gaan houden met speciale projecten, hetzij voor Maaskant hetzij voor het Damen-hoofdkantoor in Gorinchem.

Foto: JdL Fotografie - Feestje, ook op dek.Foto: JdL Fotografie - Feestje, ook op dek.

Op de ‘Ameland’ was er naast aandacht voor het jubileum en het afzwaaien van Van Dongen als directeur aandacht voor de nieuwe Maaskant-directeur Eric Moerkerk per 1 oktober jongstleden. Moerkerk werkte hiervoor bij Keppel Verolme, dat in september 2016 werd ingelijfd door Damen. De nieuwe directeur is opgegroeid als visserszoon, in een familie met een Maaskantkotter in de vaart (de OD 1). ,,Dit voelt dan ook echt als thuisko- men’’, aldus Moerkerk, die met vertrouwen uitkijkt naar de komende jaren, ondanks de uitdagingen waarvoor zeker de visserijsector staat.

Goede spoor

Jaap Tanis (GO 48, een Maaskant- kotter) stak de loftrompet over het Maaskant-personeel. ,,Anders kun je wel schepen verkopen, maar komen ze nooit in de vaart. Net als op een kotter; je kan nog zo’n goeie schipper zijn, maar zonder goed personeel besom je geen kloten.’’

Tanis hoopt met Moerkerk op dezelfde voet verder te kunnen gaan als met Van Dongen. ,,Mijn vader zei altijd als er ergens een nieuwe directeur of dominee kwam: ‘Het is te hopen dat er wel pk’s in die vent zitten’. Dus Eric, we wensen je veel pk’s en sterkte toe met deze nieuwe functie, en bovenal ook gezondheid. Ik hoop dat Maaskant achter de visserij blijft staan, maar ik heb Kommer Damen al gesproken; is geen probleem, zegt-ie. We moeten enkel dat zooitje daar in Brussel even op het goede spoor brengen…’’

Foto: JdL Fotografie - Lovende woorden voor de oude en nieuwe garde en het personeel.Foto: JdL Fotografie - Lovende woorden voor de oude en nieuwe garde en het personeel.