Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Oesterseizoen Nederland en België officieel geopend

Feestje in moeilijke omstandigheden

YERSEKE – Met de overhandiging vorige week donderdag van de eerste oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland is het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend. Een feestelijke gebeurtenis, maar de zorgen in de sector zijn onveranderd groot.

Een stralende zon, een heerlijke temperatuur en een blinkende Oosterschelde; de opening had duidelijk geen week eerder moeten zijn. Voorzitter Kees van Beveren heette de genodigden (waaronder kwekers en handel) welkom op de rondvaartboot ‘Denick II’. Het was de bedoeling dat er afscheid genomen zou worden van zijn voorganger Cees van Liere, die bijzonder veel betekend heeft voor de oestersector. Helaas liet de gezondheidstoestand van Van Liere dat niet toe. Het officiële afscheid zal op een ander moment moeten plaatsvinden.

Van Beveren wond er geen doekjes om; het gaat niet goed in de oestersector. Het herpesvirus en de oesterboorder eisen een enorme tol en er is minder oesterbroed. Door bedrijfsleven, landelijke en provinciale overheden en de wetenschap gezamenlijk moeten de problemen overwonnen kunnen worden. Er wordt geëxperimenteerd met off bottom-kweek (los van de bodem). Voor deze nieuwe kweekmethodes met mandjes, rekken en tafels en staande en hangende kweekkooien zijn nieuwe locaties nodig.

Er is volgens Van Beveren ook veel belangstelling voor de oesterboorderkor van uitvinder/kweker Nico Boertjes (YE 123), waarmee de boorders van de oesters gevist worden. Al is er her en der aan boord onder collega’s ook de nodige scepsis: de kor van Boertjes zou alleen werken met grote oesters, terwijl met name kleine oesters het slachtoffer zijn van de oesterboorder.

YE 7

Op de feestelijke middag in Yerseke werden de zorgen voorlopig op de kant gezet. De eerste oesters werden opgevist in de Oosterschelde door vader Danny en zoon Jesse Nelis van de dit jaar in de vaart gebrachte YE 7 en werden door hen overhandigd aan het gezelschap op de rondvaartboot. Terug in Yerseke werden de genodigden gastvrij ontvangen door De Oesterij van de familie Dhooghe, in een droge oesterput achter de Proeverij aan de Havendijk. Hier werd topkok Alain Caron ingewijd in het Gilde van de Vergulde Oester en bracht het eerste mandje oesters na een langdurige veiling een recordbedrag van 10.700 euro op.