Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
WR 82 en YE 172 klaargemaakt

Er mag weer op spisula worden gevist

LAUWERSOOG – Na bijna twintig jaar mag er weer op spisula worden gevist. De PO-Nederlandse Vissersbond heeft vorige week voor vijf vaartuigen vergunningen daarvoor ontvangen. De WR 82 ‘Gerdia’ loste donderdagmiddag van de eerste (proef)reis in de haven van Lauwersoog.

Spisula’s – halfgeknotte strandschelpen - zijn massaal terug van weggeweest in de Nederlandse kustwateren. Vorig jaar werd door Wageningen Marine Research een recordhoeveelheid van bijna 1,3 miljard kilo geschat. De PO heeft samen met Bert Keus van Agonus Consultancy 25 miljoen kilo versgewicht aangevraagd, nog geen 2 procent van het enorme spisulabestand. Daarvan ligt 16,8 miljoen kilo buiten de Natura 2000-wateren en samen 8,2 miljoen kilo in de Natura 2000-wateren Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan. Het Natura 2000-gebied Voordelta blijft gesloten. Keus heeft een uitgebreide passende beoordeling geschreven. Aanvullend zijn in het visplan alle gebieden gesloten waar zich afgelopen winter zwarte zee-eenden bevonden.

Drie van de vijf vaartuigen (KG 8, YE 118 en HA 36) zijn ook actief in de mesheftenvisserij en zullen dus maar beperkt ingezet worden in de spisulavisserij. De voormalige kokkelschepen YE 172 en WR 82 zijn dit jaar bij Sandfirden Technics ingericht voor de visserij op spisula’s en allebei nu gestart. De HA 36 moet nog klaargemaakt worden, de andere twee vaartuigen hebben geen concrete plannen voor dit jaar.