Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vraag naar opslag voor diverse vis blijft stijgen

Enorme uitbreiding diepvriescapaciteit

URK – De vraag naar diepvriesopslag voor een grotere diversiteit aan vis blijft stijgen. AGRO MerchantsGroup op Urk breidt met dik 50 procent uit, de opslagcapaciteit stijgt van 28.000 naar 43.000 pallets. Er komt maar liefst 2.000 vierkante meter expeditieruimte bij. Vorige week werd begonnen met heien. Boven de nieuwe expeditieruimte komen twee orderpickvloeren voor het samenstellen van pallettransport. Nieuw wordt een kleine diepvriescel om circa 200 pallets bij een temperatuur van -60 graden Celcius te bewaren, bijvoorbeeld voor superfrozen tonijn. Het hoofdproduct op Urk is vis, en de groeiende vraag naar diepvriescapaciteit komt van bestaande klanten op het Urker industrieterrein.

,,We zitten vol, en moeten nee verkopen tegen onze klanten. Dat is nooit prettig, en dus breiden we weer fors uit. Binnen de groep kunnen we nog wel uitwijken naar Barneveld of de Maasvlakte, maar ook daar gaat het snel en worden voorbereidingen getroffen voor uitbreiding’’, zegt locatiemanager Gerrit Brands. De vestiging Maasvlakte-Rotterdam werd vorig jaar januari geopend. Het Amerikaanse AGRO Merchants nam in het najaar van 2014 Coldstore Urk over en besloot toen gelijk uit te breiden met 8.000 pallets opslagcapaciteit tot 28.000 palletplaatsen.

Buurman Jansen Logistics breidt eveneens uit en ook de visbedrijven Van der Lee Seafish en Dayseaday laten momenteel extra diepvriesopslagcapaciteit bouwen; respectievelijk voor 8.000, 3.500 en 3.000 pallets.

Kotterorganisatie VisNed werkt aan een visiedocument Wind op Zee en wil dat de plannenmakers meer naar het noorden kijken dan naar het westen en zuiden. Ook wordt gelobbyd voor een transitiefonds voor de kottervloot nu er miljarden geïnvesteerd worden in windparken. ,,Vissers zijn de oudste gebruikers van de Noordzee, nieuwe gebruikers horen daarom netjes om te gaan met onze vissers. De kottersector moet steun krijgen om zich te kunnen aanpassen. Zonder voldoende euro’s gaan we in verzet’’, aldus voorzitter Pim Visser. VisNed participeert in het strategisch ontwikkelproces Noordzee 2030 (inclusief routekaart windenergie op zee), de werkgroep Wind op Zee in het nationale Energieakkoord en het Noordzee governance proces wat onder leiding van voormalig minister Jacques Wallage wordt uitgevoerd.

Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van LNV in de Tweede Kamer zei minister Carola Schouten vorige week desgevraagd in de actuele discussie over windparken op zee vanzelfsprekend te letten op de belangen van de visserij, evenals op die van de natuur. ,,Daar mag u mij echt aan houden. Hierbij werken wij ook goed samen met de visserijsector en met de natuurorganisaties. We zijn ook in gesprek met de energiesector om ook op dat vlak de goede keuzes te maken’’, antwoordde Schouten. ,,Het is ook een discussie die ik regelmatig met de vissers voer, want die windparken hebben invloed op de visgronden. In die grote gebieden ontstaan tegelijkertijd ook wel weer mogelijkheden om met aquacultuur schaal- en schelpdieren, zeewier en algen te kweken. Aan de ene kant zijn er dus beperkingen en aan de andere kant hebben we wellicht mogelijkheden, maar die moeten we onderzoeken om te kijken hoe we daar kansen van kunnen maken. Dat lijkt mij een heel Nederlandse instelling.’’