Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
P&P winnaar IJmond Duurzaam Award 2017

Enorme energiebesparing in IJmuider vrieshuizen

IJMUIDEN - Parlevliet & Van der Plas is winnaar geworden van de IJmond Duurzaam Award 2017. Het visserijconcern uit IJmuiden/Katwijk kreeg de award voor het investeren in duurzaamheid in de hele bedrijfsvoering.

De IJmond Duurzaam Award werd vorige week voor de vijfde keer uitgereikt. De prijs is een initiatief van Omgevingsdienst IJmond om een ondernemer die duurzaamheid in de gehele bedrijfsvoering heeft doorgevoerd in de schijnwerpers te zetten. Tijdens het evenement IJmond Onderneemt! stonden P&P, strandpaviljoen Timboektoe en Abelia Fleuristen als de drie finalisten op het podium in de A9 Studio’s in Uitgeest.

De jury riep P&P uit tot winnaar. Uit het juryrapport: ,,Het winnende bedrijf vervult actief een voorbeeldfunctie, inspireert, zoekt verbinding en neemt personeel en anderen mee in hun proces. P&P heeft voldoende middelen om te verduurzamen, maar gaat een stap verder door te innoveren.’’ Met name in de vrieshuizen in IJmuiden is een grote duurzaamheidsslag gemaakt.

Hoofd Technische Dienst Willem van Duijn vertelt desgevraagd dat met de renovatie van het oude vrieshuis aan de Texelstraat een energiebesparing van bijna 50 procent is gerealiseerd. Ook zijn de vriescellen aan de Kotterkade gerenoveerd. Met de recente nieuwbouw die daar aangebouwd is, is de opslagcapaciteit in IJmuiden gestegen van 18.000 naar 38.000 ton, terwijl er volgens Van Duijn nog steeds sprake is van 20 procent energiebesparing over de hele linie.

Op de daken zijn zonnepanelen geplaatst. ,,Als de zon schijnt wordt de vriesinstallatie aangezet en bufferen we als het ware koude’’, aldus Van Duijn. Een innovatie die veel aandacht trok waren de in eigen beheer uitgedachte en ontwikkelde ‘carrousel-deuren’ (draaideuren) in de vriescellen van de nieuwbouw. ,,Door minimale luchtverplaatsing komt er op deze manier zo min mogelijk warmte van buiten de vriescellen in.’’

Hoofdsponsor van het event is Rabobank IJmond, terwijl ook GreenBiz IJmond het event sponsort.