Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
2 juni in Amsterdam

EMK organiseert protestmars vissers

AMSTERDAM – Actiegroep Eendracht Maakt Kracht roept alle vissersfamilies en aanverwant bedrijfsleven op zaterdag 2 juni mee te doen aan een demonstratietocht in Amsterdam. Vissers moeten vechten om ruimte te houden op de Noordzee.

Het plan is dat er enkele kotters vanuit IJmuiden opstomen en afmeren achter het Centraal Station in Amsterdam. Daarvandaan start om 11.00 uur een protestmars richting de Dam. Voor wie niet met eigen vervoer komt regelt EMK bussen vanuit alle hoeken van het land. Graag aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de bestuursleden.

Wind op zee

Vissers worden verdreven van de Noordzee. Tijdens een door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland georganiseerde kaartsessie over nieuwe windparken op zee vorige week kregen vissers naar eigen zeggen het deksel op de neus. Visserijvertegenwoordigers dachten inspraak te krijgen, maar zoekgebieden blijken al zo goed als volgepland te zijn. De zuidelijke Noordzee is voor ons verloren, concludeerden geschrokken kottervissers.

Hebben kotterbestuurders liggen slapen als het gaat om windparken op zee? ,,Nee, natuurlijk niet’’, zegt Pim Visser van VisNed. ,,Al in de tijd van het Productschap Vis hebben we rechtszaken gevoerd. En verloren. De dossiers zijn kilo’s zwaar. We weten echter dat het kabinetsbeleid is dat er meer kavels op zee voor windenergie komen, we weten ook dat het kabinetsbeleid is om rekening te houden met visserijbelangen. Daarvoor zitten we aan tafel. Om te redden wat er te redden valt.’’ Durk van Tuinen van de Vissersbond: ,,We hebben zeker niet liggen snurken. Maar het komt nu met de kaarten op tafel wel binnen bij onze vissers. Wij hadden verwacht meer speelruimte binnen de zoekgebieden te hebben, dat blijkt echter maar zeer beperkt te zijn. Vissers kunnen achteraan aansluiten.’’

Minister Wiebes van EKZ (Economische Zaken en Klimaat) schreef aan de Tweede Kamer dat er vorig jaar april en juni uitgebreid overleg is geweest met belanghebbenden, waaronder de visserijsector, en in oktober een update is gegeven over de routekaart voor windparken. Erkend werd dat de mogelijkheden voor sleepnetvisserij worden beperkt als windparken gesloten blijven en dat de grootste knelpunten in de zuidelijke Noordzee ontstaan. Toegezegd werd dat bij de nadere uitwerking zoals de verkaveling belanghebbenden opnieuw worden betrokken. Herhaald wordt dat het kabinet oog heeft voor de visserijsector en samen met de windenergiesector tot afspraken wil komen. Volgens Wiebes werd de visserijsector nu al tegemoet gekomen doordat niet alle aangewezen windenergiegebieden (geheel) worden benut.

Na twee jaar voorbereiding gaan de windparken OWEZ, Luchterduinen en Amalia per 1 mei open voor doorvaart en recreatieve hengelvisserij. Doorvaart is alleen toegestaan voor schepen met een lengte tot 24 meter, van zonsopkomst tot zonsondergang. Beroepsvisserij is en blijft verboden. Afstand tot turbinepalen moet minimaal vijftig meter zijn, en minimaal 500 meter tot een transformatorstation.

Vissers waarschuwen voor een ecologische ramp als gevolg van de bouw van tientallen windparken op zee. De demonstratie op 2 juni – van 11.00 tot 14.00 uur - is ook gericht tegen desastreuze gevolgen van de Europese aanlandplicht voor ondermaatse vis. ,,Dat is toch van de gekke!’’