Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Versterking bestuur en ondersteuning activiteiten

EMK komt met Kerstactie

AMSTERDAM - Na de vlootdemonstratie en het aanbieden van een petitie bereidt de actiegroep EMK zich voor op nieuwe activiteiten. Volgende week vindt een Kerstactie plaats in de Maasstad. Voor komend jaar staat er nog veel meer op de rol. Allemaal bedoeld om het ware vissersverhaal over de bühne te krijgen, de sympathie van het publiek te winnen en ruimte op een gezonde zee zonder aanlandplicht te houden.

Zaterdag 3 december vergaderde het bestuur van EMK voor de derde keer. Dit keer met de nieuwe aanwinsten Jaap Tanis en Cas Caljouw. Beiden maken nu officieel deel uit van het bestuur. De beide mannen uit de zuid geven aan dat ze staan te popelen om een bijdrage te leveren aan de plannen en activiteiten van EMK.

Daarnaast is Michel Verschoor afgelopen zaterdag voorgesteld aan het bestuur. Verschoor zal zich richten op social media. ,,Ik wil graag ondersteunen daar waar hiaten zijn om snel te reageren op berichten die op Facebook en Twitter de ronde doen. Dus reageren op misinformatie, want dat is er veel te veel’’, aldus Verschoor, die deskundig is op het gebied van communicatie en veel contacten heeft in de media.

Voor vrachtwagens zijn EMK-stickers ontworpen. De oproep luidt om de petitie op www.antidiscardban.eu te ondertekenen.Voor vrachtwagens zijn EMK-stickers ontworpen. De oproep luidt om de petitie op www.antidiscardban.eu te ondertekenen. Sectorpromotie loopt als een rode draad door de activiteiten heen. Er is een veelzeggende afbeelding beschikbaar die op de achterkant van vrachtwagens geplakt kan worden. Begin volgend jaar start een charme-offensief via kranten en huis-aan-huisbladen in voornamelijk het westelijke deel van Nederland. Ook zullen er contacten gelegd worden met onder andere Blijdorp, met als doel dat de dierentuinen informatieborden over de status van de Noordzee en de visbestanden corrigeren.

Ook op het gebied van merchandising laat het bestuur van EMK niets gelegen liggen. Bestuurslid Dirk Kraak: ,,Er zijn shirts met spraakmakende slogans beschikbaar voor iedereen die de visserij een warm hart toedraagt. Voor viswinkels gaat er ook iets komen. We zitten te denken aan een pakket met folders en een usb-stick waarop filmpjes te zien zijn. We moeten zorgen dat de mensen weten dat wij er ook nog zijn.’’

De eerste ludieke actie van EMK zal op vrijdag 16 december plaatsvinden. Voor daklozen in Rotterdam zal er op het Mijnsherenplein een kerstdiner georganiseerd worden. Het idee is afkomstig van de schippers van de UK 148 en UK 64, die het net als de collega’s van de zotte vinden dat er vanwege quotumtekort kostelijke vis overboord moet. EMK levert tarbot en schol voor dat diner, vishandelsbedrijf Marea Altra zorgt voor de filets. Vrijwilligers uit onder andere Den Oever en Urk zullen zich ontfermen over het bakken van de platvis.

Komend voorjaar wordt ook een grote Europese petitie in Brussel aangeboden. Op de website is deze petitie inmiddels bijna vijfduizend maal ondertekend.