Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Voorwaarde: meewerken aan onderzoek

Eindelijk nieuwe ontheffingen pulsvisserij

DEN HAAG – Het ministerie van EL&I heeft eindelijk de twintig nieuwe ontheffingen voor de pulsvisserij toegewezen. Ondernemers wachten daar in spanning al vanaf januari op, nadat de staatssecretaris Henk Bleker in december met positief nieuws uit Brussel terugkwam.

Samen met de eerder gegeven toestemmingen mogen in totaal nu 42 boomkorkotters de zogenoemde pulsvisserij uitoefenen. Dat is ook het maximaal aantal toestemmingen dat momenteel kan worden gegeven. Nu geldt een tijdelijke regeling in afwachting van permanente toestemming van de Europese Commissie voor het gebruik van elektriciteit in de visserij.

,,Voor de laatste twintig toestemmingen waren 36 gegadigden. Deze zijn op volgorde van binnenkomst toegekend, waarbij een loting heeft plaatsgevonden onder aanvragers die op dezelfde dag hun aanvraag hebben ingediend. Nieuwe aanvragen kunnen niet meer worden ingediend´´, meldt het ministerie van EL&I.

Aan de toestemming is de voorwaarde verbonden dat het vaartuig binnen negen maanden ook daadwerkelijk met de pulsvisserij is gestart. Daarnaast moet men meewerken aan een monitoringsprogramma om meer kennis over de pulsvisserij te krijgen. Dat is nodig om uiteindelijk te kunnen besluiten over permanente toelating van de pulsvisserij.

De nieuwe ontheffingen zijn toegewezen aan onder andere: ARM 7, ARM 25, ARM 33, ARM 44, ARM 46, GO 28, HD 22, KW 45, KW 88, SL 42, TH 6, TX 3, TX 94, UK 87, UK 95, UK 227 en YE 138.