Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Goede vraag naar culinair hoog aangeschreven streekproduct, recordbedrag bij veiling voor goede doel

Eerste Oosterscheldekreeft gewild en duur

COLIJNSPLAAT – Redelijke vangsten en een stevige prijs van gemiddeld ruim 43 euro voor de restaurantmaatjes. Dat tekende de eerste veiling van Oosterscheldekreeft van het seizoen, vorige week donderdag op de veiling van Colijnsplaat. Voorafgaand bracht de veiling van de symbolische eerste Oosterscheldekreeft een recordbedrag op voor het goede doel: 50.000 euro. Kopers: de combinatie W&A Fish en Delta Mossel.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk werd die eerste kreeft, met een gewicht van 2,5 kilo, ’s ochtends bovengehaald door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek uit Kerkwerve vanaf zijn MS 3. De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft laat zich op deze dag niet onbetuigd en zorgde voor een groot publiek daarbij, met heel veel media en ‘een keur aan ambassadeurs en landenvertegenwoordigers’.

De eerste kreeft werd in Zierikzee overhandigd aan de bekende sportpresentator Kees Jansma als eregast van de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’, die op zijn beurt de kreeft overhandigde aan bondscoach Ronald Koeman, voor de veiling ’s middags aan de overkant, in Colijnsplaat. Het goede doel dit jaar was Support Casper, de campagne van Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Casper is prof. dr. Casper van Eijck, die onderzoek doet naar innovatieve behandelmethoden tegen alvleesklierkanker en in zijn vrije tijd clubarts is van Feyenoord. Koeman is ambassadeur van de stichting.

Grote kreeften als op deze foto zijn minder duur dan kreeften met voor restaurants gangbare maten.Grote kreeften als op deze foto zijn minder duur dan kreeften met voor restaurants gangbare maten.

Het recordbedrag van de Amerikaanse veiling van de eerste kreeft in de UFA-vestiging Colijnsplaat kwam tot stand door het betere veilwerk van UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen met assistentie van Fleur Ouwehand (van Bureau van Sintnicolaas), de adviezen van bondscoach Koeman (‘iets meer tempo’) en de goede sfeer in de zaal. Zo werd een bod uitgebracht uit naam van de bekende Haagse vishandel Simonis ‘die hier niks van weet’, werden wijnpakketten, proeverijen, fileercursussen, voetbalkaartjes (in een skybox) en boottochtjes aangeboden, deden sportpresentator Kees Jansma en Koeman elk ook een bod uit eigen zak en verwisselde een gedragen voetbalshirt van een Nederlands elftalspeler voor 3.500 euro van eigenaar. Elk bedrijf dat een bod deed mocht zich kort voorstellen en ieder bod werd dankbaar in ontvangst genomen.

Bondscoach Ronald Koeman veilt een shirtje van Virgil van Dijk (de duurste Nederlandse voetballer ooit), met handtekeningen.Bondscoach Ronald Koeman veilt een shirtje van Virgil van Dijk (de duurste Nederlandse voetballer ooit), met handtekeningen.

In 2008 begon deze veiling voor het goede doel met 3.300 euro voor de CliniClowns. Vorig jaar werd 22.500 euro opgehaald. Toen donderdagmiddag de 50.000 euro in zicht kwam leek er even een strijd te ontbranden tussen W&A Fish in combinatie met Delta Mossel tegenover Schmidt Zeevis. W&A Fish en Delta Mossel, beide uit Yerseke, zijn op persoonlijk en zakelijk gebied goede relaties en hadden besloten samen te bieden. Het ging ineens hard en een nog hoger bedrag leek na bijna een uur veilen toch mogelijk, maar de Rotterdammers gooiden al snel de handdoek in de ring en lieten de eerste kreeft bij het mooie ronde bedrag aan Yerseke.

Na de fotosessie met de cheque was het tijd voor de echte kreeftenveiling, terwijl de gasten zich in de veilinghal laafden aan enkele kreeftengerechtjes (waaronder romig kreeftenijs) van de hand van en uitgeserveerd door de beroemde chefkok Herman den Blijker. In totaal werd op die eerste veiling 625 kilo kreeft geveild, voor een omzet van een kleine 20.000 euro. Het duurst zijn de kreeften tot 1.000 gram; de restaurantmaatjes. Hiervan was er 217 kilo en werd gemiddeld 43,63 euro betaald. De grotere kreeften (366 kilo) waren met gemiddeld 25,22 euro de kilo een stuk goedkoper, net als de eenpoters (42 kilo voor 25,17 euro gemiddeld).

Napraten met Ronald Koeman door Erik de Koeijer en Edwin Foudraine van Kotra Logistics.Napraten met Ronald Koeman door Erik de Koeijer en Edwin Foudraine van Kotra Logistics.

Gegadigden

Directeur Wim Koole van W&A Fish liet zich ook in de kopersbanken niet onbetuigd. ,,Wij zijn een van de grootste kreeftenkopers hier, en een van de weinige bedrijven die ook echt elke donderdag in de mijnzaal zitten. Overigens kopen wetoch de meeste kreeften direct van de aanvoerders.’’ Hoewel de prijs vorig jaar nog veel hoger was (toen was er vanwege de koude seizoenstart ook maar 148 kilo...) vindt Koole de gemiddelde prijs aan de hoge kant. ,,Maar die gaat straks wel weer zakken natuurlijk.’’

Voor Gerrie van den Hoek zit z’n promotiewerk er weer op. ,,Ik doe dit al voor het negende jaar op rij, maar ik hoef niet per se hoor. Ik kan op een dag als deze ook gewoon de fuiken legen. Maar blijkbaar zijn er geen andere gegadigden en bellen ze elk jaar mij maar weer’’, aldus een nuchtere Van den Hoek. De eerste kreeft kwam uit zijn fuiken. Samen met drie collega’s leverde Van den Hoek ook de circa 100 kreeften die deze dag werden geserveerd aan de gasten van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.

Van den Hoek is een trouwe aanvoerder op de veiling. ,,Iets meer dan de helft van mijn vangsten verkoop ik los.’’ Hij verwacht dat de vangsten de komende weken ‘zo’n beetje hetzelfde’ zullen blijven. ,,Dan ga ik er wel van uit dat er geen lange koude-periode meer komt, want dat zou de vangsten weer doen verminderen.’’

Mede door de hogere (water)temperatuur was de kreeftaanvoer in de eerste week groter dan vorig jaar.Mede door de hogere (water)temperatuur was de kreeftaanvoer in de eerste week groter dan vorig jaar.

Streekproduct

Beide veilingen vormen het startschot voor het nieuwe seizoen (dat duurt tot en met 15 juli) van de culinair hoog aangeschreven Oosterscheldekreeft. De vraag naar dit mooie streekproduct uit Oosterschelde en Grevelingen is groot. Johan van Nieuwenhuijzen: ,,Er komen ook steeds meer horecazaken in Nederland en België bij, en dat merken we bij de afzet van de kreeft.’’

Na de veiling van de eerste kreeft ging in de mijnzaal van Colijnsplaat de eerste kreeftenveiling van het seizoen van start.Na de veiling van de eerste kreeft ging in de mijnzaal van Colijnsplaat de eerste kreeftenveiling van het seizoen van start.

Restaurants die deelnemen aan de ‘Kring van Oosterscheldekreeft’ serveren de komende maanden een eigen driegangenmenu voor de vaste prijs van 64,95 euro.

Zie ook: www.oosterscheldekreeft.nl

Rechts Pieter Verwijs van Verwijs Kreeftenparken met naast hem Robbe Devriendt van restaurant De Oesterput uit Blankenberge, al 40 jaar klant van de groothandel uit Yerseke. De kreeften werden dezelfde avond nog geserveerd in het restaurant.Rechts Pieter Verwijs van Verwijs Kreeftenparken met naast hem Robbe Devriendt van restaurant De Oesterput uit Blankenberge, al 40 jaar klant van de groothandel uit Yerseke. De kreeften werden ...