Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Bouw nieuwe viskwekerij Colijnsplaat voor op schema

Eerste kingfish al deze herfst verwacht

COLIJNSPLAAT - De bouw van de nieuwe viskwekerij Kingfish Zeeland in de polder bij Colijnsplaat vordert veel sneller dan gepland. Als de bouw zo voortvarend door blijft gaan zal de eerste hier gekweekte yellowtail kingfish al deze herfst geleverd kunnen worden.

Ruim een half jaar geleden, in september 2016, werd de eerste paal geslagen voor Kingfish Zeeland. De planning was dat de viskwekerij onder de rook van de Zeelandbrug in de winter van 2017 haar deuren zou openen. De bouw ligt echter een half jaar voor op schema, waardoor Kingfish Zeeland al voor de zomer open kan gaan en in de herfst al de eerste gekweekte yellowtail kingfish kan afleveren.

Kingfish Zeeland is het bedrijf van oprichters Ohad Maiman (CEO), Kees Kloet (Operating manager) en Hans Den Bieman (partner en voorzitter van de Adviesraad). Kingfish Zeeland wordt een complete kwekerij: van kraamkamer tot volgroeide vis. Het product yellowtail kingfish is in Nederland niet zo bekend, maar alom wordt de vis beschouwd als een ware delicatesse en ook als een duurzaam alternatief voor tonijn. Het drietal verwacht dat er veel animo zal zijn voor deze exclusieve vis bij met name kwaliteitsrestaurants en gespecialiseerde vishandels in Nederland en elders in Europa.

Overname Oudervissen voor de komende te kweken yellowtail kingfish.Oudervissen voor de komende te kweken yellowtail kingfish. De snellere ontwikkeling is voor een belangrijk deel het gevolg van de overname van de voormalige oester(op)kwekerij van Smit & Smit. De nog nieuwe hal van het al snel na de start failliet gegane bedrijf bleek goed geschikt om de kraamkamer van de nieuwe viskwekerij te huisvesten. Er waren al belangrijke installaties aanwezig, zoals een pomp voor Oosterscheldewater, die direct konden worden ingezet voor de viskwekerij. Daarmee is een aanzienlijke tijdwinst geboekt.

Als strategische partners noemt Kingfish Zeeland op haar website Billund Aquaculture (engineer en leverancier van de kweeksystemen), Van der Straaten (bouw) en Wageningen UR, afdeling Aquacultuur en Visserijen. De vestiging van Kingfish Zeeland wordt voor het grootste deel gefinancierd met private equity (privaat vermogen) en wordt mede mogelijk gemaakt door het Visserij Investeringsfonds Nederland (VIN, Groenfonds).