Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Harderwijker visserij anno 2021

Een verborgen schat

PUTTEN/HARDERWIJK – Een verborgen schat. Dat is de titel van een nieuw boek over de Harderwijkse visserij anno 2021. De bevlogen auteur is palingroker en natuurliefhebber Cor Jansen. Tien jaar werkte hij aan de uitgave.

Cor Jansen leeft in de wereld van natuur en visserij, stamt uit een Harderwijker vissersgeslacht, had zelf ook graag visserman willen worden, maar zijn pad leidde naar de bosbouw en meer dan veertig jaar was hij in dienst bij Natuurmonumenten. In de tussentijd ging hij regelmatig een dagje mee naar met een Harderwijker kotter, startte een eigen vishandel (HK 110) en ontpopte zich tot palingrookkampioen.

De Harderwijker visserij is springlevend en de laatste jaren zeer dynamisch. Vijf jaar terug liet Jan Foppen de eerste nieuwe Harderwijker garnalenkotter bouwen (HK 80). In de Gids van Vissersvaartuigen staan nu zestien HK-nummers, waarvan in totaal tien van Foppen. Enkele daarvan staan te koop, maar Foppen heeft afgelopen maand ook een nieuwe IJsselmeerkotter besteld.

Lang geleden interviewde Jansen de laatste Harderwijker vissers die nog op de Zuiderzee hebben gevist. De Oudheidkundige Vereniging Herderewich bundelde die onder de titel ‘Effen kieken, effen proaten’.

Het stimuleerde Jansen om een nieuw boek te schrijven, waarin hij ook de actuele visserij beschrijft en middels honderden foto’s laat zien. Tot verdriet van Jansen is het Harderwijker vlootje vanuit het centrum door de gemeente naar het industrieterrein verdreven. Onzichtbaar daardoor. De meeste kotters havenen overigens elders.

Het 180 pagina’s dikke boek gaat weliswaar over de Harderwijker visserij, maar Jansen maakt ook uitstapjes naar Katwijk (lang geleden ging hij een reisje mee met de KW 75 ‘De Doggersbank’), Spakenburg en Urk. Harderwijker vissers die op Urker Noordzeekotters hebben gevist komen langs. Ook de laatste beroepsvisser van Putten is geïnterviewd. En niet alleen hebben de vissers zijn aandacht. Palinghandelaren en -kwekers en de activiteiten van de Stichting Duurzame Palingsector Nederland komen eveneens aan bod.

Verkrijgbaar

‘De Harderwijker visserij anno 2021, een verborgen schat’ is te bestellen bij Cor Jansen zelf (06-13785171), bij de viskar van Carlijn Heimensen (dochter van Gerard van de PU 3), Palingrokerij R. de Groot & Zn. in Horst/Ermelo, Spakenburg Paling (Haringweg, Bunschoten-Spakenburg) en het Katwijks Museum. Verkoopprijs: 39,95 euro.

Vanwege coronamaatregelen moest een boekpresentatie bij Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg vorige week geannuleerd worden. Dit Harderwijker vispaleis is eveneens een verkooppunt.