Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Hollandse viskopers nemen een kijkje in Denemarken

Drukte in Deense mijnzaaltjes

THYBORØN/SCHEVENINGEN – De mooie verse vis die wordt aangevoerd in Denemarken is in trek bij de Nederlandse vishandel. Deze maand bezocht een grote groep afstandkopers van Deense vis de drie aan de Deense westkust gelegen veilingen van Danske Fiskeauktioner (DFA) en een aantal andere visbedrijven. Reisleider Ruud van der Zwan, accountmanager van DFA, doet verslag.

,,De veilingen van DFA zijn er trots op dat zij zo veel afstandkopers hebben als trouwe klanten. Twee derde van de aangevoerde vis gaat naar afstandkopers. DFA vond het dan ook een goed idee om voor die kopers een bezoek te organiseren aan de Deense visveilingen. Voor deze oriëntatiereis hadden zich 32 personen aangemeld. De deelnemers betaalden de reis grotendeels zelf.

Zeewolf netjes gerangschikt in de kist.Zeewolf netjes gerangschikt in de kist.

Het was een mooie en gevarieerde groep. Urk, Scheveningen, IJmuiden, Yerseke, Katwijk; heelNederland was vertegenwoordigd, en ook België. Opvallend was ook het aantal jongere kopers en verwerkers; een goed teken!

Mooie tong in Thyborøn.Mooie tong in Thyborøn.

De groep verzamelde dinsdagochtend 2 april om 06:30 op Schiphol. Snel werd er ingecheckt en na 55 minuten vliegen waren we al in Billund, Denemarken. Vandaar was het een ritje van anderhalf uur naar de bekende kustplaats Hvide Sande, waar de groep een presentatie van een zalmkweker ter plaatse kreeg. De kwekerij zelf konden we helaas niet bezoeken; dit is namelijk een gesloten circulatie-systeemkwekerij.

Horsmakreel van de L 757 ‘Aaltje Postma’.Horsmakreel van de L 757 ‘Aaltje Postma’.

Wij werden daarna welkom geheten door Michael Lodahl, directeur-eigenaar van de drie veilingen van DFA. Onder het genot van lekkere Deense cake en koffie kregen we een presentatie. Als lunch was een lekker visbuffet voor ons klaargezet in het plaatselijke restaurant. Het buffet was gedeeltelijk gesponsord door Thermo Transit, het transportbedrijf dat al die Deense vis vervoert voor de afstandkopers.

Kabeljauw van uitstekende kwaliteit.Kabeljauw van uitstekende kwaliteit.

Na de koffie begaf de groep zich naar de bus en gingen we op weg naar de volgende stop: Thorsminde. Onderweg beklommen we nog even de hoogste vuurtoren van Denemarken, de Lynvig Fyr, met een heel mooi uitzicht over zee. Thorsminde is een kleine veiling van de DFA-groep. Hier wordt dagverse vis aangeboden door een plaatselijke vloot van kleine vissersvaartuigen, meest staandwant. Er was die dag echter niet veel vis aangevoerd, want de wind was net gaan liggen na een periode van slecht weer.

Hangcultuurmosselen in het Lymfjord.Hangcultuurmosselen in het Lymfjord.

De grootste vestiging van DFA is Thyborøn, waar ook de administratie zit en de kantoren. Na het inchecken in het hotel hier was er tijd voor het sociale gebeuren en het netwerken. Het in het hotel verzorgde diner zag er prima uit. De avond werd met elkaar doorgebracht. Het team van de veilingen was ook aanwezig, zodat er goede en nuttige gesprekken konden worden gevoerd. De jongeren van de groep gingen daarna nog even het nachtleven van Thyborøn verkennen.

Proeverij

Woensdagochtend vroeg was een ieder weer paraat en gingen we gezamenlijk de aanvoer van de dag bekijken. Ook hier was niet veel vis door het slechte weer van de laatste dagen; ruim 20 ton van alle soorten. Na het schouwen ging iedereen naar de mijnzaal boven de veilinghal, om daar in te loggen op het veilsysteem.

Reisleider Ruud van der Zwan met vishandelaar Wim Koole van W&A Fish uit Yerseke.Reisleider Ruud van der Zwan met vishandelaar Wim Koole van W&A Fish uit Yerseke.

Normaal is het in deze mijnzaal nooit zo druk; er zitten hooguit zes inkopers (maar natuurlijk wel ruim over de 200 afstandkopers via het systeem). Nu was het ook gezellig druk in het zaaltje zelf, en de kopers vonden het leuk om elkaar een beetje de loef af te steken met aankopen. De prijs werd daardoor een beetje opgevoerd en kwam gemiddeld hoger uit.

Gezellige drukte in een Deense mijnzaal.Gezellige drukte in een Deense mijnzaal.

Na de visverkoop werd een goed ontbijt geserveerd. Daarna ging de groep in de bus voor een bezoek aan de Bio Mossel farm in het Lymfjord. Met een oude veerpont voeren we naar de hangcultuur-mosselen. Na terugkomst hadden we ook nog een proeverij, met wisselende reacties op de kwaliteit. Maar het waren wel mooie grote mosselen, met veel visvlees. Op de terugweg gestopt bij een plaatselijke KRO voor de lunch en daar genoten van een traditioneel Deens gerecht: gebakken speklapjes met rode kool en peterselie-aardappelen. Smullen maar!

Het hoofdkantoor van DFA zit in Thyborøn.Het hoofdkantoor van DFA zit in Thyborøn.

De avond werd weer in het hotel doorgebracht. Na de borrel was er een voortreffelijk visbuffet, gesponsord door United Fish Auctions, dat een samenwerking heeft met DFA. En de drankjes werden gesponsord door Pefa. De avond duurde nog lang...

L 757

Donderdagmorgen was er bij het tweede bezoek aan de veiling wat meer aanvoer. De kopers deden hun best om de mooiste vis te kopen.

Na de veilingen ging een deel van de groep aan boord van de L 757 ‘Aaltje Postma’, voor een mooie rondleiding en uitleg over de visserijmethoden door schipper-eigenaar Tamme Bolt. Als Nederlandse Deen kon hij mooi vertellen in onze eigen Hollandse taal. Heel erg interessant, en iedereen was erg onder de indruk.

Uitleg in de eigen taal op de L 757 van Nederlandse Deen Tamme Bolt.Uitleg in de eigen taal op de L 757 van Nederlandse Deen Tamme Bolt.

Nog was het programma niet gedaan, want na het ontbijt en het uitchecken gingen we weer in de bus voor nog een bedrijfsbezoek, aan een krabverwerkingsfabriek in Lemvig. Dit bedrijf verwerkt de gewone bruine Noordzeekrab tot krabvlees en hele gekookte krab. Ook wordt hier ‘viscake’ gemaakt, in Denemarken veel verkocht als Fiskekrikandellen.

Staandwant-aanvoerder in de haven van Thorsminde.Staandwant-aanvoerder in de haven van Thorsminde.

Het werd weer tijd om naar huis te gaan. Na een lichte lunch, het nemen van de groepsfoto op de haven en het afscheid van de vertegenwoordigers van de DFA-veilingen werden we teruggebracht naar vliegveld Billund. Na een snelle vlucht kwamen we tevreden over de zeer geslaagde trip aan op Schiphol.’’

Ruud van der Zwan