Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Installering MZI’s in volle gang

SCHOUWEN DUIVELAND - Diverse ondernemers in de mosselsector zijn momenteel druk in de weer met de voorbereiding of het plaatsen van alternatieve mosselzaad invanginstallaties (MZI’s) in de westelijke Waddenzee en de Oosterschelde.

De bemanningen van de BRU 8 en BRU 36 startten vorige week met het installeren van een MZI bezuiden de munitieput tegen de Vuilbaard in de Oosterschelde. De neven Rinus en Marinus Padmos experimenteerden vorig jaar reeds met dit Schotse longline systeem in de Waddenzee (Scheurrak). Het systeem bestaat uit oneindige lussen die met 14 stroken (à 100 meter elk) aan elkaar worden geplaatst. De maaswijdte bedraagt tussen de vier en zes centimeter. Dinsdagmiddag moesten de werkzaamheden worden gestaakt in verband met de toenemende wind.

 Afgelopen week begonnen de Bruënaren met het installeren van tien longlines in het Scheurrak. ,,We zetten het netwerk in verschillende dichtheden uit om uit te zoeken hoe we het hoogste rendement kunnen behalen. Alle beetjes helpen. Het is een welkome aanvulling op de beperkte voorraad bodemzaad’’, zegt Marinus Padmos hoopvol. Ook onder andere de collega’s van de BRU 6, BRU 24 en YE 30/YE 36 hebben hun installaties inmiddels uitgezet in het Oosterscheldebekken.

De firma De Ronde (BRU 27) ontving recentelijk een NB-wet vergunning om een invangproject op twee ondiepe kweekpercelen in het Inschot en het Oosterom op te starten. Het Imoro-project (afkorting invang mosselzaad De Ronde) betreft een proef waarvoor palen, touwen en deels netten worden gebruikt. Deze staan (als dat afgelopen week zonder pech gelukt is) ondertussen uit.

Op de kade in Den Oever lagen vorige week volop materialen gereed voor invang van mosselzaad in de westelijke Waddenzee, ten behoeve van West 6 van Kees Groot. (Foto: Rienk Nadema)Op de kade in Den Oever lagen vorige week volop materialen gereed voor invang van mosselzaad in de westelijke Waddenzee, ten behoeve van West 6 van Kees Groot. (Foto: Rienk Nadema)Vorige week woensdagmorgen vertrokken de mosselkotters YE 79 en YE 116 vanuit het Duitse Hooksiel met 300 ton betonblokken en een aantal markeringsboeien in de laadruimen richting Doove Balg in de Waddenzee. Het benodigde buizenframe wordt door een sleepboot overgebracht. Het gaat om een deel van de materialen die Roem van Yerseke heeft ingekocht voor het Smartfarm invangsysteem in het Duitse Jadegebied. Roem van Yerseke is deelnemer van het eerder opgezette Imoza-project waarbij ook de firma’s Vette (YE 79) en De Koning (BRU 2) zijn aangesloten. Omdat het om een ander invangsysteem gaat moest ook een wijziging in de eerder verleende NB- en Visserijwetvergunning worden toegepast.

In de Waddenzee zijn de bekende innovators zoals ondermeer Kees Groot, Prins & Dingemanse en de mannen van WITEX druk in touw (geweest) om hun invangsystemen in stelling te brengen.

Ook voor het Grevelingenmeer en Veerse Meer zijn (door palingvissers) aanvragen ingediend om mosselzaad in te vangen. Op het Grevelingenmeer willen de vroegere mosselkwekers achter Grevelingen Cultures BV (BRU 20/OD 14/OD 16) graag aan de slag met ‘een probeerseltje’ op het gebied van de invang met diverse touwwerk. ,,Back to the roots’’, zegt Jaap Muller van de BRU 20 humoristisch. Hetzelfde geldt voor het Veerse Meer waar ‘de beroepsvisser van het jaar 2007’, Cees van de Kreeke, zich in de mosselkweek wil storten.