Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Probleem gekleurde tonijn blijft

Doorstart Culimer na faillissement

ROTTERDAM – Vorige maand werd Culimer BV uit Rotterdam failliet verklaard. De specialist in import en export van kwalitatief hoogwaardige tonijnproducten maakt nu een doorstart als Culimer Europe BV.

Aan het faillissement lag volgens adviseur Martin Brugman, al jaren werkzaam voor het bedrijf, een aantal factoren ten grondslag. ,,Wij zijn vooral actief in het buitenland, en de financiering van die activiteiten door banken is lastig. Op onze afzetmarkten speelt ook het probleem van de ‘gekleurde’ tonijn,

die veel goedkoper aangeboden kan worden dan onze ongekleurde, kwalitatief hoogwaardige ‘superfrozen’ tonijn. Wij willen niet meegaan in dit gevaarlijke kleuren van tonijn, maar hebben veel last van de concurrentie daarvan’’, aldus Brugman. ,,Toen de bank de kraan dichtdraaide en beslag legde op onze voorraden konden we geen kant op en was het faillissement een feit.’’

Culimer maakt nu een doorstart, in iets afgeslankte vorm, doordat Clarine Louwerse, ook al jaren werkzaam bij Culimer, het bedrijf heeft gekocht uit het faillissement. Er werken nu zes mensen bij Culimer Europe BV. Het hoofdkantoor is gevestigd op het vliegveld van Rotterdam, en er zijn vestigingen in Ho Chi Minh, Beijing en Dubai. Diepvriesopslag vindt plaats elders in Rotterdam. Vanuit deze opslag gaan de producten naar de afnemers in Nederland, maar met name ook naar andere Europese landen en landen buiten Europa.

Culimer levert de superfrozen tonijn en een keur aan andere visproducten aan groothandels, cateraars/foodservice, cruiseschepen en vliegmaatschappijen, rokerijen en andere visverwerkers.