Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Dagboek Decemberraad van Maarten Drijver

Doorhalen en alert blijven

BRUSSEL - Zoals elk jaar was er een sterke delegatie van het visserijbedrijfsleven aanwezig in Brussel tijdens de Decemberraad begin deze week. VisNed-voorzitter Maarten Drijver was er voor het eerst bij en doet als ‘nieuwkomer’ verslag van deze twee altijd enerverende en voor de visserijsector bijzonder belangrijke dagen.

,,Geert Meun zei het al eerder dit jaar toen we het hadden over de Decemberraad: ‘Onze voorzitter moet een keer mee naar Brussel’. Pim Visser reageerde meteen enthousiast, en voor je het weet is het zover en stap je in de auto om de reis naar Brussel te maken. Zondagavond 11 december 18:30 uur ga ik naar de Texelse boot. Nog even de schone handdoeken aan boord van de TX 38 gebracht, en dan duiken we in weer een nieuw avontuur als voormalig visserman.

Natuurlijk had ik de verhalen wel gehoord; dat het vooral hangen en vervelen is wat ze doen. Maar het gaat om de momenten waarop het ministerie van EZ overleg nodig heeft. Toen ik zelf nog op zee zat was de uitkomst van de Decemberraad altijd iets waar je met spanning naar uitkeek. Hier hangt immers heel veel van af voor de inkomsten van het aankomend jaar van de visserijsector.

In september hebben we in VisNed-verband onze prioriteiten gekozen. Geassocieerde bestanden, tarbot, griet en rog zijn heel knellend. Daar moeten we dus op inzetten. Hiervoor hebben we recent onze wetenschappers gevraagd een analyse te maken van de aanlandingen, als munitie in onze aanpak om te komen tot verhoging.

Begin december zijn de voortekenen goed, Geert Meun was al met een goed gevoel vanuit Noorwegen teruggekomen, en de stock-assessments van tong zien er goed uit. Dus op dat vlak ga ik met een positieve instelling aan de reis beginnen. Maar voor de tarbot, griet en rog zullen we toch alle zeilen bijzetten om maximale verhogingen uit het vuur te slepen.

Ieren

Om half 8 ’s avonds stap ik bij Pim in de auto en checken we na een voorspoedige reis om even voor 23.00 uur in Brussel in bij ons hotel. Van daaruit nog even naar het grote Thon Hotel, de verzamelplaats in Brussel waar alle visserijvertegenwoordigers samenkomen. Aan de bar en na vele handen schudden en voorstelpraatjes raken we in een geanimeerd gesprek met twee Ierse collega’s en met onze pelagische voorman Gerard van Balsfoort.

Opvallend was de houding van de Ierse ‘chairman’ over de pulsvisserij. Hij was er stellig van overtuigd dat de Nederlandse pulsvissers een knop in de brug hebben waarmee ze de puls zo ver op kunnen schroeven dat de gevangen vissen nagenoeg gekookt uit het net komen. Dat wij juist meer vangen met een lagere spanning als met de maximaal toegestane spanning van 60 Vrms was voor hem een openbaring, waar hij met enige terughoudendheid notie van nam. We hebben ook hem uitgenodigd voor de puls-dialoog.

De Ieren hebben sowieso het gevoel dat ze het zwaarst getroffen worden in alle Europese regels (en met de Brexit). Mijn ervaringen uit 1986, toen ik zelf een korte periode met een Ierse kotter op de Ierse zee viste, waren al jaren achterhaald. Waar toen de plaatselijke AID’er de vangst op een derde van de werkelijke vangst invulde, gaat nu de vangst net als bij ons volledig op het logboek en worden de vangsten na het volvissen van het landelijke quotum verboden zodra de quota volgevist zijn.

Waarde

Maandagochtend 12 december sleept Pim me mee naar een bijeenkomst van de EAPO, de koepel van Europese PO’s, die hij moet voorzitten. Deze EAPO heeft trouwens vorige week een brief gestuurd over alle voorstellen, en vanuit België, Nederland en Duitsland hebben we erg gepleit voor tarbot/griet-verhoging. Daarna gaan we snel door naar het gebouw waar de Decemberraad plaatsvindt en waar ook Gerard van Balsfoort, Geert Meun en Johan Nooitgedagt zijn.

Marieke Mossink van EZ had aangekondigd (lang leve de WhatsApp!) dat de staatssecretaris tussen 13.00 en 13.30 uur langs zou komen voor een eerste kort overleg met de vertegenwoordigers van de sector. Hier bleek maar weer de waarde van Geert Meun, die vrijdagavond voor de Raad via een van zijn contacten een non-paper van de Europese Commissie had ontvangen, die hij had vergeleken met de ICES-adviezen. Geert had ontdekt dat bij Noordzee-tong in voorgaande teksten uitgegaan was van aanlandgegevens en in de laatste versie van vangstgegevens.

Deze verandering (alleen in de tekst) gaf een belangrijke negatieve aanpassing in de ICES-adviezen en daardoor ook in het voorstel van de EC, waardoor de verhoging bij tong slechts op 8 procent zou uitkomen. Door de staatssecretaris hierover persoonlijk uitleg te geven en argumenten op te sommen dat tenminste 15 procent verhoging mogelijk is en hem meteen ook nog te confronteren met de stijging in tarbot-vangstgegevens van een Urker vlagboot (die vrij op tarbot mag vissen vanwege voldoende eigen quotum), ging Van Dam met extra munitie de onderhandelingen weer in.

Uiteraard is er mondeling nog extra druk gezet op het belang van ophoging tong en tarbot/griet, maar ook voor de onderwerpen die voor de pelagische vloot van belang zijn. Hiermee zijn de wapenfeiten wat betreft de Visserijraad voor de maandag wel opgeschreven en zijn wij even gaan lunchen. ’s Middags gingen Geert, Gerard, Pim en ik nog naar een vergadering van de Europêche, de organisatie van Europese eigenaren van trawlers en kotters.

’s Avonds met een delegatie van reders- en kottervertegenwoordigers in een restaurant in de binnenstad van Brussel lekker gegeten en vooral over allerlei visserijonderwerpen gesproken, om daarna in het hotel nog wat e-mailverkeer te verwerken.

Brexit

Dinsdagmorgen 13 december stappen Pim en ik om 8.30 uur in de auto naar Yerseke. Geert blijft bij de Decemberraad voor het geval er overleg nodig is. We gaan naar Yerseke om een deel van de bestuursvergadering van Delta Zuid bij te wonen. Het is gebruikelijk dat Pim zoveel als mogelijk aanschuift bij de Delta Zuid-vergaderingen, dus zo ook deze keer. Na anderhalf uur praten gaan we weer richting Brussel, waar we onderweg al bericht krijgen van de verhoging van het tongquotum van 15 procent. Pim gaat als we terug zijn in Brussel meteen naar een bijeenkomst over Brexit. Ik schuif bij Geert aan in de persruimte, waar we de ontwikkelingen afwachten.

Hier is onder de middag nog wel wat drukte, maar naarmate de middag vordert wordt het er erg stil. Dit geeft mij de tijd om e-mails af te handelen, vergaderstukken van VisNed door te nemen en een stukje voor Visserijnieuws te schrijven.

Eind van de middag komt de staatssecretaris met zijn adviserende ambtenaren wederom bij de vertegenwoordiging langs om een update te geven. Ze verwachten een verhoging van tarbot/griet van 5 tot 7 procent maar zetten nog in op 10 procent. Het eindplaatje komt in zicht, maar de Raad is op dat moment geschorst tot 22.00 uur, en gaat dan weer verder.

Wij gaan wederom eten met en groepje Hollanders, maar nu vlak in de buurt van het Raadsgebouw, om snel terug te kunnen als er nieuwe teksten beschikbaar komen. Om 22.00 uur zijn we weer terug bij de Raad, waar we in spanning wachten op het eindresultaat en iedereen bezig is met zijn telefoon en of laptop, om mails te beantwoorden en de achterban op de hoogte te houden. In mijn tijd kreeg je de volgende ochtend via de radio de belangrijkste aanpassingen door, maar tegenwoordig heb je via de WhatsApp direct contact met de achterban.

Tevreden

Rond half 2, het is inmiddels woensdagmorgen 14 december, komt er eindelijk een mail met de laatste aanpassingen. Voor de belangrijkste platvissoorten betekent het: 15 procent verhoging tong, 10 procent verhoging tarbot/griet (met in 2017 tussentijdse verhoging mogelijk indien onderzoek daar aanleiding voor kan geven) en 5 procent verhoging voor de rog. De strengere vangstbeperkingen voor de zeebaars zijn wel een teleurstelling, maar als grote spelers als Engeland en Frankrijk daarmee akkoord gaan houdt het gewoon op. Al met al een resultaat om tevreden over te zijn. Voor de platvis de meeste verhoging sinds jaren! Ook Gerard van Balsfoort is blij met de uitkomsten van de pelagische sector.

Rond 2:00 uur is Marieke Mossink, met een deel van de delegatie van EZ die zich heel hard voor ons ingezet heeft, nog even verslag komen doen van de laatste onderhandelingsresultaten. We spreken onze tevredenheid uit, met dank aan de onderhandelaars namens Nederland en nemen afscheid van elkaar. Geert gaat onderweg naar Urk en wij stappen om 02.30 uur in de auto richting Den Helder, waar ik nog een goed uur moet wachten voor de eerste boot. Dat is het lot van een eilandbewoner, maar daar krijg je ook heel veel voor terug, dus klagen we niet.

Krachtenveld

Het is een heel proces naar de Decemberraad toe, en daar is veel tijd in gestoken. Als ik het hele proces als nieuwkomer overzie en bedenk tegen welk krachtenveld de Nederlandse vertegenwoordiging op moet boksen, groeit mijn respect voor de inzet vanuit Den Haag en de Brusselse EZ-burelen. Weken van voorbereiding en lobbyen. En in die 48 uur doorhalen tijdens de onderhandelingen is het continu alert blijven, tot het laatste moment. Dat gebeurt achter de schermen, maar mag hier wel eens genoemd worden. De kottersector is iedereen die zich hier elk jaar voor inzet dank verschuldigd!’’