Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Wat is er niet vernieuwd?

Doop Z 182 ‘Hennie’ is derde feestje op rij

URK – De familie Nentjes houdt wel van een feestje. Zaterdagmiddag werd onder grote belangstelling de Z 182 door moeder Hennie Nentjes-Zwarthoed gedoopt. De familie heeft ervaring, want vorig jaar werd de toenmalige Z 180 ‘Cornelis Senior’ gedoopt en twee jaar terug de Z 181 ‘Dubbele Senior’.

Vorig najaar werd de SK 18 aangekocht, een tot 28,4 meter verlengde Eurokotter. En werd de Z 180, die een volledige refit had ondergaan, binnen een jaar weer doorverkocht (nu Z 41 van Kramer). ,,Met ons vaarpatroon van zeven op/zeven af hebben we gewoon wat meer ruimte nodig, met name in het visruim. Het was knaken aan boord. Vorig jaar zomer hadden we daarom al een Vlaamse vergunning voor het grote kottersegment gekocht, waarmee we dus ook meer vangstrechten kregen’’, verklaart Johannes Nentjes. ,,We gaan er nu overal gigantisch mee op vooruit. We kunnen 1.200 kisten vis kwijt, drie keer zoveel als op de Z 180. Dat is het voornaamste voor ons. Plus dat we nu veel meer zeeschip hebben en daarmee langer op zee kunnen. Mooi meegenomen is dat in deze kotter een nog vrij jonge Caterpillar staat.’’

De Urker/Vlaamse rederij heeft nu twee redelijk vergelijkbare schepen in de vaart, allebei verlengd. De 27,8 meter lange Z 181 betreft de voormalige Z 738 die dus iets kleiner en ook wat smaller is. Bij de Z 181 is schipper Pieter Post mede-aandeelhouder. Die constructie bevalt zo goed, dat voor de Z 182 ook gezocht is naar schippers die zich als mede-aandeelhouder willen binden aan het visserijbedrijf: Kees Koffeman en Johannes van den Berg. De rederij geldt als kreeftjesspecialist, maar dankzij de dubbele nettenrol kan op zee ook makkelijk met de twinrig worden overgeschakeld op schol.

Noordover

Voor het derde opeenvolgende jaar werd Noordover als hoofdaannemer in de arm genomen om de nieuwe aanwinst aan de wensen van Nentjes en de schippers aan te passen. Dat bevalt opdrachtgevers en uitvoerders ronduit super. ,,We kunnen ons met dit resultaat laten zien’’, zeggen Arie Pronk en Cor Lievaart als de hele crew van Noordover bij de Z 182 ‘Hennie’ op de foto gaat. ,,Wat hebben we niet gedaan? Boorden zijn vernieuwd, nettenrollen gereviseerd, gieken en blokken onder handen genomen, de brug rondom is vernieuwd, een nieuwe vangstverwerkingsinstallatie en het lierhok is vergroot. Deuren, trappen, luiken; allemaal nieuw. En bovendien het omvlaggen van Duitsland naar België.’’

Piet Brouwer deed het elektrisch, Couperus de hydrauliek, Polar paste het koel/ijssysteem aan, Padmos keek de hulpmotoren na en Reintjes de keerkoppeling. Straalbedrijf Special Cleaning Flevoland deed het straalwerk. L. Post en Zonen timmerde de stuurhut opnieuw in, die door De Boer Marine deels nieuw werd ingericht. In januari ging de kotter naar Teerenstra voor een straalbeurt. Coenen deed het schilderwerk. Alles bij elkaar een klus van vier maanden.