Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Gemeente Urk neemt voortouw

Dijkgraaf polst betere samenwerking in belangenbehartiging van de kottersector

URK – Elbert Dijkgraaf verkent op verzoek van de gemeente Urk de mogelijkheden om de (verdeelde) belangenbehartiging in de nationale kottervisserij te verbeteren.

Als voormalige SGP-visserijwoordvoerder in de Tweede Kamer is Elbert Dijkgraaf gepokt en gemazeld in de visserijwereld. Hij heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met diverse bestuurders over de kansen op éénduidige belangenbehartiging in de visserij en brengt deze maand verslag uit aan de gemeente Urk. De Urker wethouder Geert Post beaamt: ,,De eerste verkenning van Dijkgraaf zit er inderdaad op. Deze week zijn de laatste gesprekken gevoerd. Daar zal nog een evaluatie van volgen, maar ik ben vooralsnog positief gestemd over de uitkomst van de verkenningsfase en het vervolgproces dat dan zal moeten plaatsvinden.’’

Ruim vijf jaar geleden tekenden de Nederlandse Vissersbond en de VisNed-PO’s het zogeheten Rhederoord-akkoord om tot een verregaande samenwerking c.q. fusie te komen. Dat zogenoemde SALO-proces (Samenwerking Loont) strandde in het najaar van 2014.

De vissersactiegroep EMK roept de kotterbestuurders al jaren op de krachten te bundelen. Voorzitter Louwe Kramer van de Bedrijvenkring Urk sloeg vorige week tijdens de nieuwjaarsreceptie van de BKU op hetzelfde aambeeld. Hij riep de sector op toch echt de handen inéén te slaan. ,,Dat is nu meer dan ooit nodig om samen onze Noordzeevisserij op de kaart te houden. Pas het motto waar de vissers de laatste tijd mee naar buiten treden toe op jezelf en de sector als geheel: Eendracht Maakt Kracht, en breng dat in de praktijk.’’