Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Discussies op ledenvergadering NetViswerk

Decentraal aalbeheer blijft speerpunt beleid

PUTTEN – De meerderheid van de leden van NetViswerk is voor een decentraal aalbeheer; met een palingquotum en zonder gesloten tijd. Voordat dat ingevoerd kan worden zijn er nog veel hobbels te nemen.

De nieuwe organisatie van binnenvissers en kleinschalige kustvissers NetViswerk hield vorige week vrijdag een ledenvergadering in Putten. Met een panel genodigden werd gesproken en gediscussieerd over decentraal aalbeheer en bijkomende aspecten. Voorzitter Albert Jan Maat spreekt na afloop over een goede discussie en goede wisselwerking van de leden in de zaal met het panel. Volgens Maat is duidelijk dat de meerderheid van de leden voor decentraal aalbeheer is, en bereid is daarvoor de eigen verantwoordelijkheid te nemen. ,,Het blijft een speerpunt van ons beleid.’’

Landelijke invoering van het decentraal aalbeheer zoals dat al in Friesland wordt toegepast zal een grote uitdaging zijn. ,,Het moet per waterschap, alle vissers moeten meedoen, de pilot moet goedgekeurd worden en ook Brussel moet goedkeuring verlenen’’, somt Maat op. Eerder hebben IJsselmeervissers (waaronder NetViswerk ook leden heeft) aangegeven niet voor decentraal aalbeheer te zijn.

In het panel zaten onder meer vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, de Waterschappen, de NVWA, Natuurmonumenten en de sportvisserij. Uit de discussies werd ook duidelijk dat Natuurmonumenten een eind wil maken aan de (‘onnatuurlijke’) uitzet van glasaal in natuurgebieden, wat onherroepelijk zal betekenen dat in voor aalmigratie afgesloten wateren de aalstand zal afnemen.

NetViswerk als organisatie heeft dit jaar een ware groeistuip ondergaan. Er zijn nu volgens Maat zo’n 150 leden en het aantal blijft groeien, en tevens is de bestuurlijke en administratieve ondersteuning op orde. In zijn kerstwens tot de leden noemt Maat voor 2017 een brede waaier van aandachtspunten voor NetViswerk: gesloten dioxine-gebieden, decentraal aalbeheer, oesterrapen, windmolenparken, zeebaars, rivierkreeft, wolhandkrab, IJsselmeer, visserijonderzoek, pachtcontracten, vakmanschap en gildevorming en de afzet van kraakverse dagvis.