Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuw kantoorpand aan de Domineesweg

De Vissersbond verhuist terug naar Urk

EMMELOORD/URK – De Nederlandse Vissersbond verhuist vanuit Emmeloord naar Urk. De ledenraad heeft besloten een nieuw kantoor te bouwen aan Het Spijk op het Urker bedrijventerrein in het verlengde van accountantskantoor Profinis, Visserijnieuws en de visafslag. Maandagmiddag werd op het gemeentehuis van Urk het voorlopig koopcontract getekend voor een kavel van 2.000 vierkante meter.

,,Eigenlijk komen we terug naar Urk, want voorheen had de Vissersbond een houten kantoortje aan de Urker haven. Ten tijde van mijn voorganger Klaas Hoekstra besloot het toenmalige bestuur te verhuizen naar Emmeloord, wat als neutraal terrein werd gezien. Tijden zijn veranderd, ook door het verdwijnen van het Productschap Vis. We willen werk maken van het samenwerken, en ons nieuwe kantoor wordt groot genoeg om er een landelijk Visserijcentrum van te maken’’, zegt voorzitter Johan Nooitgedagt.

Kavel van 2.000 vierkante meter aan Het Spijk.Kavel van 2.000 vierkante meter aan Het Spijk. De Nederlandse Vissersbond is nu al tig jaar in Emmeloord gevestigd. Omdat het oude pand in het centrum van Emmeloord veel te klein was geworden werd twee jaar terug verhuisd naar een notariskantoor aan het Ecopark. Het huurcontract in het huidige pand loopt begin volgend jaar af en verlenging wordt niet verstandig geacht, schrijft het bestuur in een brief aan de leden. In Emmeloord blijven blijkt duurder uit te pakken dan verhuizen naar een eigen nieuw kantoor op Urk.

,,Urk ademt visserij en is een logistiek kruispunt van vissers, visverwerkers, vishandelaren, politici en bestuurders. Iedereen die wel iets met vis of visserij te maken heeft komt een of meerdere keren per jaar op Urk. De locatie waar het toekomstige kantoor wordt gebouwd is uniek gelegen langs de doorgaande weg die van de afslag A6 naar Urk leidt. De verwachting is dat deze locatie nog meer aanloop zal genereren dan in Emmeloord. Urk levert géén extra reistijd op voor de medewerkers’’, motiveren voorzitter Nooitgedagt en secretaris Derk Jan Berends de vestigingskeuze.

,,Wij zijn de landelijke bond die zich inzet voor alle vissers (leden), ongeacht de grootte van hun bedrijf of hun thuishaven. We hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd om meer op de havens te zijn, betrokken te zijn bij landelijke maar ook lokale initiatieven, gericht op het versterken van de visserij. Dat blijven we doen en de verhuizing naar Urk zal daar alleen maar verder aan bijdragen.’’

Er is dus inmiddels bouwgrond gereserveerd, en het streven is dit jaar met de nieuwbouw van het kantoor te starten. ,,Het zal als Visserijcentrum een energie-neutraal kantoor worden met voldoende gelegenheid voor uitbreiding om alle activiteiten onder één dak te brengen.’’

Een eerste prille schets voor de nieuwbouw ligt op tafel. De Vissersbond heeft een bouwcommissie benoemd met vertegenwoordigers van alle vijf afdelingen: Noordwest, Friesland (Harlingen), Groningen (Lauwersoog/Zoutkamp), Urk en Zuidwest.

De gemeente Urk is blij met de komst van de Nederlandse Vissersbond. ,,Heel positief’’, reageert wethouder Geert Post.