Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Zaterdag 12 augustus op Texel: het HavenVIStijn

Dé promotiedag van vis en visserij

OUDESCHILD - Zaterdag 12 augustus is het weer zover: het HavenVIStijn. Op de haven van Oudeschild laten de Texelse vissers deze dag zien en proeven wat ze te bieden hebben en hoe zij hun werk doen. Proef en beleef het leven van de visserman!

Het HavenVIStijn, dat dit jaar zijn negenede editie beleeft, is te zien als dé promotiedag van de vis en de visserij op Texel. Het publiek kan op vele manieren kennis maken met diverse soorten vis. Er wordt vis gebakken, gerookt en in vissoep verwerkt, er zijn broodjes Hollandse garnalen en er worden langoustines en kokkels klaargemaakt.

Deze lekkernijen uit Noordzee en Waddenzee kunnen zoals gebruikelijk op dit visevenement gekocht worden tegen een vrijwillige bijdrage. De opbrengst gaat elk jaar naar een goed doel op Texel. Ook dit jaar is dat het Bliedhuus, dat woonplekken voor begeleid wonen heeft. De opbrengst van de garnalen gaat dit jaar naar Stichting Kind en Brandwond.

Behalve proeven van Texels eigen vissoorten is er nog veel meer te beleven. Zo is er een grote vistafel met allerlei vissoorten die in de Noordzee leven, er worden demonstraties vis fileren gegeven, er staan nettenboeters en touwsplitsers en er zijn stands waarin de verschillende visserijmethodes die de Texelse vissers gebruiken voor het voetlicht worden gebracht. Er wordt uitgelegd wat de Texelse visserijsector allemaal doet om een eerlijke en milieubewuste sector te zijn. De visserijactiegroep EMK zal prominent aanwezig zijn.

Ter verstrooiing is er de wedstrijd ‘Raad de Vis’ en zijn er foto’s van vissermannen. Kunstenaars laten hun (maritieme) werk bewonderen in de nettenschuur. Het Oudeschilder Visserskoor zal niet ontbreken. Ook kan er dit jaar weer meegevaren worden met de reddingboot van de KNRM en de Bruuzer. Voor meer informatie zie ook www.havenvistijn.nl en Facebook (HavenVIStijn).