Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Documentaire Omroep Zeeland

De laatste reis van de BR 43

BRESKENS – Dinsdag 26 december, Tweede Kerstdag, zend Omroep Zeeland op drie tijdstippen een documentaire uit over de laatste reis van de boomkorkotter BR 43.

Filmmaker Jeannice Adriaansens ging voor deze documentaire mee met de laatste reis van de kotter van Jaap Albregtse uit Breskens. Aan de hand van deze reis wordt het verhaal verteld van het ooit zo bruisende vissersdorp Breskens en wordt getoond hoe gaandeweg bijna alle Bressiaander vissers aan de wal geraakten. 

Albregtse gooide in december 2012, precies vijf jaar geleden, de handdoek in de ring. Economisch zat het tegen, de kettingmatten waren volgens hem een afgedane zaak en ook voor de toegenomen bureaucratie en controle op zee had Albregtse geen goed woord over. De kotter werd, met pijn in het hart, verkocht naar Zuid-Afrika. De BR 43 is een van de kotters die vorig jaar en afgelopen jaar terugkeerden in de visserij, wat mogelijk was doordat omstandigheden ten goede gekeerd waren voor de visserij. De ex-BR 43 vist sinds anderhalf jaar weer, als UK 56. De documentaire is onderdeel van de Zeeuwse Documentaire Week en wordt uitgezonden om 17.10 uur, 20.30 uur en 22.00 uur.