Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
De lekkerste kibbeling komt uit Alphen aan den Rijn

De kracht van de compacte Visbeurs

SPAKENBURG – De visspecialist heeft de wind mee. Het was te merken aan de drukte op de 13e editie van de Spakenburgse Visbeurs vorige week maandag, de aankleding van de stands, de positieve sfeer op de beursvloer en de grote animo voor de strijd om de Kibbeling Cup. Thema van de Visbeurs 2017 was ‘Ontdek de Kracht van je Ambacht’, vrij naar de openluchtexpositie ‘De Kracht van Spakenburg’, die in woord en beeld het verhaal vertelt van het vissersdorp Bunschoten-Spakenburg in al zijn facetten.

Het assortiment van een moderne visspeciaalzaak. Tentoongesteld in de stand van Fish Partners.Het assortiment van een moderne visspeciaalzaak. Tentoongesteld in de stand van Fish Partners. De tweejaarlijkse beurs, georganiseerd door de Spakenburgse Vishandels Vereniging in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV), is niet meer weg te denken uit vishandelsbolwerk Spakenburg. In al zijn compactheid en no-nonsense aanpak biedt deze beurs alles voor de Nederlandse visdetaillisten. Die kwamen vorige week maandag, voor vrijwel alle viswinkels een vrije dag, dan ook in groten getale naar Spakenburg. Volgens een zeer tevreden voorzitter Ruud van Diermen ging de teller over de 5.000 en was het drukker dan twee jaar geleden.

Binnen de detailhandel neemt de visdetailhandel een aparte plaats in; in zoverre dat het aantal verkooppunten voor vis (winkels en marktplaatsen) de afgelopen jaren met 30 procent is gestegen. ,,Heel bijzonder en hartstikke mooi natuurlijk’’, zegt voorzitter Peter van de Laar van de VNV, die het als bestuurslid van het Pensioenfonds en Sociaal Fonds voor de visdetailhandel ook merkt aan de stijging van de afdrachten. ,,Het zijn vooral jonge ondernemers en ook allochtonen die toekomst zien in de visverkoop.’’

Winnaars

Jacky Hendriks van Visspecialist Sluizeman met De Gouden Schuimspaan, rechts van hem zijn vrouw Angelique.Jacky Hendriks van Visspecialist Sluizeman met De Gouden Schuimspaan, rechts van hem zijn vrouw Angelique. Voor de wedstrijd om de lekkerste kibbeling van Nederland in het kloppend hart van de Nederlandse visdetailhandel streden twaalf visspecialisten; de besten van alle provincies. Visspecialist Sluizeman uit Alphen aan den Rijn mocht zich de winnaar noemen van de Kibbeling Cup 2017 en kreeg de wisseltrofee De Gouden Schuimspaan uitgereikt. Eigenaar Jacky Hendriks nam de zaak acht jaar geleden over van de vorige eigenaar en runt de zaak samen met zijn vrouw Angelique. De kibbeling maken ze in Alphen aan den Rijn van Alaska pollak.

Hendriks heeft over toeloop geen klagen. ,,Het loopt allemaal hartstikke goed. Gebakken vis en haring zijn hardlopers, maar daar zijn ook kant-en-klaarmaaltijden bij gekomen. We doen ook altijd goed mee met de AD Haringtest, en eigenlijk gaat alles lopen als je een beetje naam hebt gemaakt.’’ Hendriks merkt het wel bij hem in de buurt. ,,Ja, er komt concurrentie bij.’’

Ron Kievits van Visjes uit Utrecht, die als tweede eindigde, ziet in Utrecht vooralsnog geen nieuwe verkooppunten. Wel merkt hij dat het in zijn eigen viswinkel de laatste tijd steeds drukker wordt. ,,Een mooie tendens natuurlijk. We verkopen ook ieder jaar weer meer gebakken vis.’’ Ook Kievits maakt zijn kibbeling van Alaska pollak. Als kok van huis uit onderscheidt hij zich ook door zijn zelfgemaakte sauzen.

Nummer drie, Rudie Emons, gebruikte vroeger zwarte koolvis voor zijn kibbeling, maar is overgestapt op kabeljauw, zelf gesneden en gebakken in ‘eigen beslag’. Als uitbater van Emons Visparadijs merkt hij in zijn standplaats Maastricht niets van uitbreiding van het aantal visverkooppunten. ,,Volgens mij is het aantal viswinkels in onze omgeving eerder gedaald. Er zijn in ieder geval geen winkels bij gekomen.’’ De omzet van zijn zaak, die al 43 jaar bestaat, groeit wel, en Emons is tevreden. Uiteraard ook over zijn derde plaats. ,,Als een vakjury je een 9 geeft, dan doe je toch iets goeds!’’