Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Ledenvergadering Vissersvereniging Zuid-West

‘De grilligheid moet er uit’

STELLENDAM – Het zit nog niet mee met de waterjet, het alternatief voor het pulstuig dat op de SCH 45 van rederij Jaczon wordt getest. Op de ledenvergadering van Zuid-West afgelopen zaterdag deed Anton Dekker, vlootmanager van Jaczon, verslag. Op de door oud en jong goedbezochte vergadering in De Zeemeeuw boven de afslag van Stellendam kwam een keur van onderwerpen aan de orde.

Het pulstuig is ‘perfect voor de tong’. Nu de pulsvisserij verboden wordt is de vraag: is er leven na de puls? Er werd op de ledenvergadering van Vissersvereniging Zuid-West uitgekeken naar de update door Anton Dekker van de proeven op de SCH 45 met de waterjettechniek, waarbij de tong niet wordt opgeschrikt door stroomstootjes maar door waterstralen. Rederij Jaczon steekt daarmee haar nek uit, zonder subsidie en met eigen wetenschappelijke begeleiding, onder het motto ‘We moeten door’. Van belang: het alternatief voor de puls moet ‘ngo-proof’ zijn, de initiatiefnemers hebben geen commerciële belangen als tuigleverancier en er worden dus ook geen octrooien aangevraagd; de kennis is openbaar.’’

Dekker kon het niet mooier maken dan het is, na enkele weken van proeven met vergelijkend vissen is het lek zeker nog niet boven. De zoektocht naar een alternatief voor de puls begon met onderzoek naar het gedrag van tong in een bassin. Tong is vrijwel onverstoorbaar, maar reageert wel op waterdruk. De vertaalslag naar de praktijd wordt op de SCH 45 gemaakt, waarbij steeds de vangsten van het pulstuig worden vergeleken met die van de waterjet; het tuig waarop 40 spuitkopjes zijn gemonteerd. De boom/wing is hetzelfde gebleven, het is zoeken naar de juiste waterdruk, het gewicht van het tuig, de netopstelling en vorm en richting van de spuitkopjes.

Dekker: ,,We zitten met de waterjet op vangsten van 25 tot 75 procent ten opzichte van het pulstuig. Een grillig beeld, wat we nog niet kunnen verklaren. We willen op 60-70 procent uitkomen. Dat zou mooi zijn, maar die grilligheid moet er uit.’’ De proeven gaan door, en voorlopig gaat het experimentele tuig niet van boord. ,,Opgeven is geen optie. We moeten keihard aan de bak. We vragen geen geld, maar wel steun van jullie allemaal.’’ Dekker wil het waterjet-tuig ook zo spoedig mogelijk op een grote kotter testen.

Met lede ogen ziet hij aan dat er op de havens al veel ketting besteld wordt voor traditionele boomkortuigen. Liever zou de vicevoorzitter van de Nederlandse Vissersbond zien dat er meer gebruik gemaakt wordt van de ‘cluster’ op Stellendam en dat er meer kennis gedeeld wordt. ,,Geen geheimen graag. En gekke ideeën bestaan niet.’’ Op een oproep voor deelname aan een op te richten ‘Werkgroep Vervanging Puls’ gingen in De Zeemeeuw al de nodige vingers omhoog.

Voormalig voorzitter Kees Sinke assisteert het bestuur met de stembriefjes. Er waren geen bezwaren tegen Rini Oreel (ARM 18) als nieuw bestuurslid.Voormalig voorzitter Kees Sinke assisteert het bestuur met de stembriefjes. Er waren geen bezwaren tegen Rini Oreel (ARM 18) als nieuw bestuurslid.


Maatwerk

Terugblikken, actuele, praktische en bestuurszaken en vooruitzien. Tal van onderwerpen passeerden de revue op de ledenvergadering van Zuid-West afgelopen zaterdag in Stellendam. Wethouder Tea Both-Verhoeven van Goeree-Overflakkee (met Visserij in de portefeuille) wees erop dat vissers de vinger aan de pols moeten houden bij verdere ontwikkelingen in de Voordelta, zoals de plannen voor een groot ‘valmeer’ aan de Maasvlakte voor de opwekking van energie en de komst van een zeewierboerderij.

Cor van Wijngaarden, hoofd van de STC-vestiging op Stellendam, gaf een overzicht van de zeevisvaartopleidingen en trainingen/cursussen die STC aanbiedt (‘maatwerk voor de sector’). De praktijklessen nettenboeten gaan voortaan plaatsvinden in het Visserij-Innovatiecentrum op de buitenhaven.

De aanloop tot de havens van Stellendam, het Slijkgat, is belangrijk voor de visserij. Volgens bestuurslid Dirk Pijl lopen de afspraken met het Havenbedrijf Rotterdam goed en blijft de aanloop op diepte gehouden worden. Het aanlopen van de haven gaat nu goed, maar een volgend probleem heeft zich aangediend: de buitenhaven zelf slibt de laatste jaren veel sneller dicht dan vroeger, wat frequenter baggeren in de haven nodig maakt.

Het blijft zoeken naar de beste afstellingen voor het experimentele vistuig.Het blijft zoeken naar de beste afstellingen voor het experimentele vistuig.


Het bestuur van Zuid-West heeft behoefte aan uitbreiding. Rini Oreel (schipper op de ARM 18), vanwege ziekte zelf niet aanwezig op de vergadering, werd zonder bezwaren gekozen als nieuw bestuurslid.