Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
‘Toekomst veiligstellen’

Dayseaday neemt belang in Gebr. Post

URK – Dayseaday neemt een meerderheidsbelang in collega-vishandelaar Gebr. Post op Urk. ,,Dit is win-win’’, zeggen de gebroeders Jelle en Henk van Veen (Dayseaday) en Kees Post.

Met de brandnaam Marinus Enterprises is Gebr. Post met tong, schol en tarbot een sterke speler op de Amerikaanse diepvriesvismarkt. Het grotere Dayseaday ziet aan de overkant van de oceaan groeipotentie. Daarnaast heeft Dayseaday geen eigen vriesband, Gebr. Post wel.

Kees Post (59) heeft vier zonen in zijn bedrijf, maar de opvolging was toch onzeker. Oudste zoon Tonnie heeft besloten niet verder te gaan als zelfstandig ondernemer en eruit te stappen. De andere drie zijn harde werkers op de vloer, maar de familie Post ziet onder ogen dat het leiding geven aan een verwerkings- en handelsbedrijf andere capaciteiten vereist. Zo is Post als directeur/eigenaar het gesprek aangegaan met de gebroeders Van Veen, wat erin resulteerde dat Dayseaday 51 procent van de aandelen van Gebr. Post overneemt.

Gebr. Post is als nichespeler gespecialiseerd in platvis. De VS is de grootste markt voor Post.Gebr. Post is als nichespeler gespecialiseerd in platvis. De VS is de grootste markt voor Post.

De naam van Gebr. Post blijft intact, en Kees Post blijft zelf voorlopig ook de inkoop op de visafslagen doen. Voor op kantoor wordt een managing director gezocht. De familie Post houdt zelf het onroerend goed. Momenteel wordt de kleine vriescel grenzend aan het bedrijf gemoderniseerd met verrijdbare stellingen en ook iets uitgebreid. Drie jaar geleden heeft Gebr. Post iets verderop een nieuwe vriescel laten bouwen.

Gebr. Post werd in 1977 gestart, heeft 15-20 werknemers in dienst en realiseert een jaaromzet van 7-8 miljoen euro. Dayseaday zet met pakweg honderd medewerkers dit jaar zo’n 150 miljoen euro om. Momenteel is er een nieuwe diepvriescel in aanbouw. Voor het Roemeense dochterbedrijf Oceanis Seafood worden in Boekarest nieuwbouwplannen ontwikkeld. Voor nieuwbouw van dochterbedrijf Muys Seafood is in Spakenburg een optie op de aankoop van grond genomen.