Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Kreeft, krab en ook oesters

Crusta Oceans breidt verder uit

Directeur Arie Zuurmond (56) wil graag de leidinggevende dames bij Crusta in de spotlights zetten. Inclusief hedendaagse titels. Zijn vrouw Melanie Ronodimedjo heeft als plantmanager de leiding op de werkvloer, officemanager Dianne Pasterkamp is samen met haar broer Pieter mt-lid en doet ook een stuk in- en verkoop, Grietje Postma-ten Napel is financial manager en Jacolien Westerink logistiek manager. Zuurmond noemt zichzelf ‘vader overste’, Pieter Pasterkamp is salesmanager.

Drijvende kratjes

Vanaf kantoor kan met meerdere camera’s in de productiehal met waterbassins worden gekeken. Aan de wand hangen de tekeningen voor uitbreiding en interne verbouwing. Het oude kantoor aan de achterkant wordt bij de productiehal getrokken om meer ruimte voor inpakwerk te creëren. De aparte ruimte voor kingcrab is daarvoor inmiddels vrijgemaakt. De koelcompressor staat knap in de weg en gaat naar buiten. Aan de achterkant van het bedrijfspand wordt er 7 bij 30 meter bijgebouwd, voor een koelcel, kleine vriescel en dozenopslag.

Noordzeekrab voor Ierse rekening sorteren.Noordzeekrab voor Ierse rekening sorteren.

In de productiehal staan 27 waterbassins, waarvan pakweg tien voor kreeft, veertien voor bruine krab en drie voor oesters. Onderin de blauwe bassins zwemt kingkrab. Dat kan, omdat kreeft en krab in grijze drijvende kratjes worden bewaard. ,,Veel beter voor de kwaliteit en ook voor de dieren zelf’’, zegt Zuurmond.

Toen Pieter Pasterkamp (26) vanaf de CAH Dronten bij Crusta Oceans in dienst kwam kreeg hij als opdracht zich te verdiepen in de oesters en werd hij op pad gestuurd naar farms in Ierland en Frankrijk. In de hal laat Pasterkamp de Bretonse en Ierse tafeloesters zien, mooi komvormig en daardoor goed gevuld. De Ieren uit de Connemara hebben zijn eigen voorkeur. Nederlandse creuzen worden betrokken van De Zeeuwse Mossel in Bruinisse. In de oesterbassins bootst Crusta eb en vloed na. Samen met Jan Baarssen van FMO is een eigen inpaklijntje ontworpen. ,,De oesterhandel groeit, maar we doen het kleinschalig. Wat wij hier doen is niet te vergelijken met de grote jongens in Zeeland. Maar het is wel een mooie aanvulling, puur op vraag van onze afnemers/groothandelaren. Vanwege die vraag doen we ook een beetje in scallops, uit Noorwegen wel te verstaan. Die worden daar opgedoken, een topproduct. Kwaliteit en service, dat is onze kracht. Onze kingkrab is ook Noors, heel belangrijk voor ons. Ja, soms vallen er ook wel eens producten af. Zo doen we momenteel niets meer met geoducks en Kaapse kreeften.’’

Kingcrab komt boven.Kingcrab komt boven.

Canadese kreeften zijn vanaf de start de corebusiness van Crusta. ,,Daarin willen we ons onderscheiden. We hebben één vaste leverancier op Nova Scotia, en handelen uitsluitend in hardshell, dus volle kreeften die al verschaald zijn.’’ Veel werk heeft Crusta aan de bruine Noordzeekrab. Die komt allemaal van het Ierse bedrijf McBride Fishing, via het speciale transport van McDevitt. Er wordt vooral voor de eigen handel van McBride krab ingepakt.

Eigen label

Heel nieuw in het assortiment zijn Aziatische producten onder eigen label van Crusta Oceans. Daarvoor is Zuurmond in Indonesië en Thailand geweest. Het gaat om witte venusmosselen en krabbenpootvlees (crab claw meat) in groothandelsverpakkingen. ,,Fantastisch voor in salades en in de paella.’’

Inpaklijn voor bescheiden oesterhandel.Inpaklijn voor bescheiden oesterhandel.

Het totale personeelsbestand bij Crusta is gegroeid naar ruim vijftig, waarvan 14 fulltime krachten. Zuurmond wil geen medewerkers via uitzendbureaus. ,,Wij proberen er een hecht team van te maken. Organiseren bijvoorbeeld samen een workshop met eigen producten bij restaurant De Boet en nemen medewerkers ook mee naar klanten. Elke morgen om negen uur ontbijten we samen, een kok maakt een lopend buffet met verse producten voor ons klaar. Kijk, het zijn allemaal jonge gasten die vroeg beginnen en hard willen werken, dan moet je niet vergeten om ook goed te eten. Die zorg willen wij als bedrijf op ons nemen. En het is ook nog eens leuk en gezellig zo samen.’’