Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
‘Nog niet zo kristalhelder als de staatssecretaris beweert’

Controle op afslagen in overgangssituatie

STELLENDAM – De NVWA voert per deze maand geen controle meer uit op de handelsnormen in de visafslagen. Dat doen de afslagen nu zelf, hoewel het plan van aanpak van de visafslagen pas in september operationeel zal kunnen zijn. Een overgangssituatie.

Om budgettaire redenen voert de NVWA niet langer de controle uit in de Nederlandse visafslagen. De visafslagen moeten die ‘eerste lijn controle’ voortaan zelf doen, waarbij de NVWA alleen nog de ‘achtervang’ is. De BO Garnalen heeft het onafhankelijke Control Union in de arm genomen, die vanaf deze week de controle uitoefent. De visafslagen gaan de controle van de vis vooralsnog zelf uitvoeren.

Afgelopen dinsdag is er overleg geweest tussen de afslagen en de producentenorganisaties. Als adviseurs zijn Richard Martens en Ed de Heer in de arm genomen. Een plan van aanpak is opgesteld en zal naar verwachting in september operationeel zijn. Een belangrijke vraag die bijvoorbeeld beantwoord moet worden: gaan we een bedrijf als Control Union in dienst nemen of gaan we het zelf doen?

,,Een bonnetje met A of E op de vis leggen, wat voorheen het Productschap Vis en tot vorige week de NVWA deed, dat kunnen we zelf ook wel’, zegt Johan van Nieuwenhuijzen, voorzitter van het overleg van visafslagen. ,,Maar we moeten natuurlijk onze onafhankelijkheid borgen, objectief controleren en als het moet handhavend optreden. Daarvoor is een cultuuromslag op de afslagvloer nodig. Maar als we kunnen aantonen dat we zelf onze controle kunnen doen, dan zou dat natuurlijk uniek zijn in Europa!’’

Zover is het nog niet. Directeur Pim Visser van VisNed (en tevens directeur van de afslagen Den Helder en Den Oever) vindt desgevraagd de situatie niet optimaal. ,,De overgang had beter gekund. Het is nog niet zo kristalhelder als staatssecretaris Van Dam vorige week in de Tweede Kamer beweerde.’’ Van Dam reageerde in het algemeen overleg vorige week op verzoeken van de kamerleden Geurts en Dijkgraaf tot opschorten van het terugtrekken van de NVWA. Van Dam: ,,Ik heb de sector aangeboden om een bijdrage te leveren aan het overdrachtsplan en ik heb de NVWA gevraagd om ook na 1 april nog tijd en expertise beschikbaar te stellen voor een soepele overdracht. De garnalensector is er klaar voor en ook de visafslagen hebben sinds kort een plan van aanpak. Ze hebben aangegeven de verantwoordelijkheden per 1 april over te nemen. Ik zie dan ook geen reden voor verder uitstel.’’