Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Dijkgraaf: geen marsroute naar één visserijorganisatie

Contingentbeheer is struikelblok

URK – Contingentbeheer vormt het struikelblok tussen de landelijke kotterorganisaties om beter samen te werken en uiteindelijk te fuseren.

Die conclusie moet Elbert Dijkgraaf trekken na intensieve gesprekken met visserijbestuurders van VisNed en de Nederlandse Vissersbond. Dijkgraaf is teleurgesteld. Eind vorig jaar was het voormalige SGP-kamerlid door de gemeente Urk gevraagd om mogelijkheden te onderzoeken om tot éénduidige nationale belangenbehartiging te komen.

In de eerste ronde had Dijkgraaf zestien gesprekken met onder andere PO-bestuurders, vertegenwoordigers van EMK, van de pelagische industrie, van ministeries en van de Europese Commissie. ,,Iedereen ziet absoluut de noodzaak van betere en éénduidige belangenbehartiging, helemaal als je ziet wat er op de visserijsector afkomt. Denk aan Brexit, wind op zee en een pulsverbod’’, vertelde Dijkgraaf in de eerste terugkoppeling begin dit jaar aan de Urker visserijwethouder Geert Post als opdrachtgever. Post was positief over de verkenning.

In de vervolgfase ging Elbert Dijkgraaf om tafel met Johan Nooitgedagt (Vissersbond) en Geert Meun (VisNed). Dijkgraaf wilde weten of er belemmeringen waren of dat er spijkers met koppen geslagen konden worden. Het drietal heeft vier organisatiemodellen inclusief bemensing en structuur met elkaar besproken: een centraal bestuurde organisatie met één producentenorganisatie (zoals de Vissersbond), een federatief model met zelfstandige PO’s die de contingenten beheren (zoals VisNed), een model waarbij eerst de VisNed-PO’s samengesmeed worden en vervolgens een mogelijke fusie met de Vissersbond te onderzoeken, of tot slot een model om de huidige CVOparaplu op te waarderen tot een krachtige (inter)nationale belangenbehartiging en tegelijk contingentbeheer lokaal/regionaal houden. In de Coöperatieve Visserijorganisatie (CVO) werken de producentenorganisaties nu met elkaar samen op terreinen zoals marktbeheer.

Na het derde onderhoud tussen het drietal op vrijdag 5 april werden echter geen vervolggesprekken meer gepland. Er is één grote hobbel die in de weg staat, stelt Dijkgraaf vast. Na het laatste gesprek gaf Dijkgraaf daarom vorige week de opdracht inclusief eindverslag terug aan de gemeente Urk. ,,De organisaties moeten het echt willen, ook bereid zijn om over oud zeer heen te stappen en vooral vooruit willen kijken. Het visserijbeleid is evenwel de bottleneck niet. Zelf was ik gecharmeerd van het laatstgenoemde model, maar ook daar bleek geen overeenstemming over mogelijk te zijn. Het zit puur vast op het contingentbeheer, heb ik moeten vaststellen. De een wil dat centraal, de ander wil dat op de havens houden. Allebei zijn legitiem, maar het verschil staat een marsroute naar één visserijorganisatie in de weg. Het heeft geen zin om een vaag vervolgproces in te gaan. Al met al jammer dat de poging mislukt is, zeker gezien de grote uitdagingen die de visserij staan te wachten.’’