Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Cheque voor de Stichting Vrienden van Sophia (Kinderziekenhuis)

‘Collecte’ aan boord van vriestrawler SCH 302

SCHEVENINGEN/AMSTERDAM – Een sympathiek gebaar van een ploeg opvarenden van de SCH 302 ‘Willem van der Zwan’. Afgelopen maandag werd aan boord van de vriestrawler van Van der Zwan een cheque van 3.500 euro overhandigd aan Carol Smit van de Stichting Vrienden van Sophia, die fondsen werft voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Na elke reis dit jaar werd door ieder van de twintig man sterke ploeg van schipper Patrick Raats een bedrag voor een goed doel in een potje gedaan.

Afgelopen weekend kwam de trawler binnen van de laatste reis van het jaar. Het was een lange reis geweest, van zeven weken. In de ruimen 5.500 ton blauwe wijting, makreel en diverse andere vissoorten. Het eindbedrag van de collecte aan boord met een bijdrage van de rederij kwam uit op 3.500 euro. Het goede doel kwam volgens initiatiefnemer Edwin Raats (broer van de schipper) niet uit de lucht vallen; een zoon van een van de opvarenden is recent behandeld in het Sophia Kinderziekenhuis.

Op de SCH 302 varen afwisselend twee ploegen Nederlandse opvarenden reis op reis af: de ploeg van Scheveninger Raats en de ploeg van Katwijker Emiel van der Plas. Bij het lossen in het eigen vrieshuis van Van der Zwan in het Westelijke Havengebied van Amsterdam (BCS Amsterdam) is de thuiskomende ploeg nog aan boord. Die kan pas met verlof als het schip volledig gelost is, en dat duurde nog tot en met afgelopen woensdag. Schipper Van der Plas zal met zijn ploeg na de jaarwisseling de honneurs waarnemen voor de eerste reis van 2018. Naast de Nederlandse ploegen zijn er elke reis zo’n dertig buitenlandse opvarenden, voor het merendeel uit Peru, aan boord.