Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Oplevering gepland voor zomer 2019

Casco ‘Scombrus’ in Polen te water

GDANSK – Het casco van de nieuwe vriestrawler van France Pélagique is op de werf Nauta in het Poolse Gdansk te water gelaten. De CC 919999 ‘Scombrus’ heeft een lengte over alles van 81,40 meter en is 17,50 meter breed. De afbouw van deze vriestrawler voor de Franse dochteronderneming van Cornelis Vrolijk vindt plaats in Noorwegen, bij de werf Havyard Ship Technology AS. Eind deze maand zal het casco naar Noorwegen gesleept worden.

Het in de vaart komen staat gepland voor de zomer van 2019. De nieuwe ‘Scombrus’ zal dan een van de twee huidige Franse trawlers van Cornelis Vrolijk/Jaczon (de ‘Sandettie’ en de ‘Prins Bernhard’) vervangen. De vorige ‘Scombrus’ was de in 1983 in de vaart gekomen ex-KW 74. Deze trawler van de Kennemerland Groep werd in 1989 door Cornelis Vrolijk onder Franse vlag, naam en nummer (FC 716630) gebracht en heeft deze naam (de wetenschappelijke naam voor makreel) gehouden tot 2015, toen het schip werd verkocht naar Rusland. Het schip vist momenteel bij Namibië.

De CC 919999 werd te water gelaten vanaf slipway B3 van de werf, en was de zesde nieuwbouwer van de Poolse werf dit jaar. Kort voor de ‘Scombrus’ ging het casco van de Noorse pelagische trawler ‘Rav’ te water. Dit schip, lengte 78 meter, wordt afgebouwd bij Karstensens. Voor deze Deense werf zullen dit jaar nog drie schepen afgeleverd worden door de Nauta werf.

Vorige maand rondde de Poolse werf nog een bijzonder project af: de verlenging met 10 meter van twee IJslandse zusterschepen, de trawlers ‘Thorir’ en ‘Skinney’. Beide schepen zijn nu 39 meter lang.