Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Hoorzitting over aanlandplicht in Europarlement

‘Brussel steekt kop in het zand’

BRUSSEL - ,,De Europese Commissie steekt de kop in het zand. Ze weigert te erkennen dat deze aanlandplicht onwerkbaar is.’’ Woorden van Europarlementariër Peter van Dalen afgelopen maandag na een hoorzitting van het Europarlement. Volgens VisNed-directeur Pim Visser is het wachten op de ‘big bang’ in 2019 als het beleid niet aangepast wordt.

Maandag stond de gang van zaken rondom de invoering van de aanlandplicht op de agenda van de visserijvergadering van het EP. Op de hoorzitting over de invoering van de aanlandplicht gingen experts in gesprek met leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie. Pim Visser sprak hier op uitnodiging van Van Dalen. Ook wetenschapper Hans Polet van het Vlaamse ILVO voerde het woord.

Alarmerend

Van Dalen stoort zich aan de houding van de Europese Commissie, die volgens hem de kop in het zand steekt en weigert te erkennen dat de aanlandplicht zoals die nu voorligt onwerkbaar is. ,,Uit de visserijsector krijgen we alarmerende signalen. Volgens de EC loopt alles op rolletjes, maar het is juist alle hens aan dek om te voorkomen dat de sector vastloopt in 2019! Er is meer tijd en meer flexibiliteit nodig.”

Volgens Visser weet de EU niet waar ze aan begonnen is, en gaat ze vrolijk door alsof er niets aan de hand is. Meer tijd is volgens Visser alleen al nodig omdat onderzoeksprojecten zoals die naar overleving van schol alleen al door bureaucratie enorm vertraagd worden.

Door choke species kan het zelfs zo zijn dat de Nederlandse kottervloot al in april 2019 voor de kant moet blijven. Visser wees op quota van tarbot, griet en rog die straks allemaal in een vroeg stadium opgevist zullen zijn terwijl er niets meer te ruilen zal zijn, in tegenstelling tot wat de EC denkt. Aan de wal weet men niet wat te doen met de tonnen ondermaatse vis. ,,Regeren is vooruitzien, maar iedereen navigeert via de achteruitkijkspiegel en schrikt zich straks een hoedje van de grote klap in 2019.’’

Illusie

Polet benadrukte dat de financiële gevolgen voor de vissers groot zullen zijn en hierdoor eerder geneigd zullen zijn de regels te overtreden. Hierdoor zullen ook onderzoeksprojecten gevaar lopen, omdat vissers niet meer hun (echte) gegevens willen delen. ,,Het is een illusie om de aanlandplicht werkbaar te maken via repressieve handhaving De resterende tijd tot 2019 is te kort.’’