Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Gebroeders Schagen breiden handbeugelbedrijf uit

BRU 31 verkocht naar Texel

BRUINISSE/TEXEL – Vof Mossel- en Kokkelvisbedrijf Kik heeft de handmatige kokkelvisboot BRU 31 ‘Zeehond’ verkocht aan de broers Albert en Willem Anton Schagen (TX 96) in Oudeschild. De 17-meter lange BRU 31 betreft de voormalige WR 31 die in 2004 bij Luyt voor rekening van Nico Poortman werd gebouwd. Kik stoot het keurig onderhouden vaartuig af, omdat handbeugelvisser Marijn Klink (die er jarenlang mee heeft gebeugeld) als mosselkweker de bakens naar Engeland wil verzetten. Bij de overname van de BRU 31 behoort ook de traditionele handkokkelvergunning, een vergunning voor vaste vistuigen op de Oosterschelde/Waddenzee en een zegenvergunning voor de Waddenzee (1.500 meter).

De gebroeders Schagen zijn blij met de mogelijkheid tot overname van een ‘stukje extra zekerheid’. Beiden beschikken reeds over een additionele vergunning om handmatig op kokkels te vissen, waarvan er tien zijn uitgegeven. Over zes jaar volgt een evaluatie. Met de overname beschikken Albert en Willem Anton nu allebei ook over een traditionele handmatige vergunning waarvan er 21 zijn uitgegeven. ,,Prachtig toch! Het is een investering gericht op de toekomst’’, zegt Willem Anton. Hij steekt waarschijnlijk met nog een handmatige kokkelaar met de nieuwe aanwinst onder een nog niet bekend Texels registratienummer van wal. Albert gaat dan met z’n drietjes verder op de TX 96 die vier jaar geleden in de vaart is gekomen. Albert: ,,Het is nu wat minder maar het kokkelbestand komt wel weer bij. Zo gaat het altijd in de visserij!’’