Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Henk Vermeulen halve eeuw op dezelfde kotter en nu met pensioen

BR 10 na vijftig jaar in de familie verkocht

BRESKENS/URK – De BR 10 ‘Johanna’ is precies vijftig jaar in handen van de familie Vermeulen. Nu is de kotter verkocht naar Urk, maar blijft voorlopig onder Bressiaander nummer varen.

In 1966 gaf Henk Vermeulen senior (Duum) opdracht voor de bouw van een nieuwe BR 10 ‘Johanna’. Het casco werd gebouwd bij Stami in Dordrecht, de afbouw vond plaats bij Reijnhoudt in Breskens. Op 17 april 1967 kwam de BR 10 in de vaart, met vader Henk, dochter Nellie en de zoons Henk jr, Rini en Gillie als bemanning. In al die jaren werd overal gevist, tot in de Sylt aan toe, wat een wereldreis is voor Bressiaanders. Als eerste viel Nellie af als bemanningslid. Ze trouwde, werd zwanger en bleef thuis. Als in 1969 vader Henk op 52-jarige leeftijd gezondheidsklachten krijgt, stopt ook hij met vissen en gaan de drie broers door. In die tijd werd voornamelijk de garnalenvisserij beoefend. Samen met de BR 47 van Ko en Dies Marijs werd in span op haring gevist.

Als Gillie stopt met vissen en in de vismijn van Breskens gaat werken, blijven de broers Henk en Rini over. Wanneer Rini in 1996 aan de wal gaat, komt Ronald Ribbe als matroos aan boord. Henk schippert en Rini doet de zakelijke kant van hun visserijbedrijf. Begin 1998 komt Henks zwager Johnny Vermeulen het bedrijf versterken en wordt ook mede-eigenaar. Henk en Johnny vissen seizoensmatig op garnalen en in de winter met de borden op kabeljauw.

April 2017 De zwagers Henk (rechts) en Johnny Vermeulen.De zwagers Henk (rechts) en Johnny Vermeulen. De BR 10 is precies vijftig jaar in de familie Vermeulen. Henk Vermeulen jr. heeft er dan ook vijftig jaar mee gevist, van zijn 15e tot zijn 65e, en gaat nu met een welverdiend pensioen. Johnny Vermeulen is op zoek naar een andere baan. Afgelopen jaar stond de BR 10 te koop, maar er werd gewoon mee doorgevist. Stilliggen voor een kottertje van die leeftijd is niet goed, aldus Henk Vermeulen.

In Willem Brands uit Urk werd een koper gevonden voor de BR 10. Brands (LT 162) heeft via bemiddeling van Pieter de Jong het hele Bressiaander visserijbedrijf gekocht, inclusief quotum en vergunningen. Zijn aanstaande schoonzoon Hendrik van Damme (44) uit Yerseke gaat er straks mee vissen. De afgelopen jaren heeft Van Damme met de YE 185 en bijboot YE 51 met fuiken en korven gevist op harder en kreeft op de Oosterschelde. Voorlopig blijft de BR 10 onder hetzelfde nummer in de vaart.

Vorige week is de BR 10 naar Scheepswerf Kooiman Van Os in Yerseke gegaan voor keuring en wat aanpassingen aan de wensen van de nieuwe eigenaar. De lier wordt gereviseerd danwel vervangen.