Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Van (strip)tekenaar Van der Meij

Boekje over bouwen van een bomschuit

KATWIJK – Hoe bouw je een bomschuit? Op die vraag geeft de Katwijker (strip)tekenaar Bert van der Meij antwoord in zijn deze maand verschenen boekje met die titel.

Een eeuw geleden verdween de bomschuit pijlsnel uit de Nederlandse visserij. Van deze kielloze houten schepen, die werden ingezet door vissers uit Scheveningen, Katwijk, Noordwijk, Zandvoort en Egmond, zijn er ooit vele honderden zo niet duizenden gebouwd en is er geen enkele meer van over. Ze waren oersterk, want moesten volgeladen met tonnen haring kunnen landen op het strand, en hoekig maar stabiel (al viel er slecht mee te zeilen).

In de negentiende eeuw waren er vier werven in Katwijk waar bomschuiten in serie werden gebouwd. Dat gebeurde zonder tekeningen, op zicht. In ‘Hoe bouw je een bomschuit’ wordt het bouwproces door Van der Meij gereconstrueerd en aan de hand van heel veel foto’s, tekeningen en strips geschetst. Het bevat zelfs een bouwplaat waarmee men zelf een papieren bomschuitje kan maken.

Het boekje (ISBN 978-90-90322-08-7 NUR 974) is verschenen in een beperkte oplage en kost 14,95 euro.

Boekje over bouwen
van een bomschuitBoekje over bouwen van een bomschuit