Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Brits verbod is streep door de rekening van het waterspraytuig

‘Blijven innoveren is dé route’

SCHEVENINGEN – De SCH 63 is deze maand gestart met vervolgproeven met het waterspraytuig. Een streep door de rekening is dat er met het alternatieve platvistuig nog niet op de tongbestekken in Britse wateren gebokt mag worden.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) bracht vrijdagmorgen een werkbezoek. ,,De visserij moet blijven innoveren. Dat is dé route naar de toekomst. Het is een must dat de Britten het gebruik van dit vistuig in hun wateren toestaan. Die hobbel is nu de grootste belemmering. Ik ga me daar in de Europese Unie hard voor maken’’, aldus Van Dalen.

Het waterspraytuig is van stal gehaald als alternatief voor het verboden pulstuig om goedkoper tong te kunnen vangen. ,,De pulsvisserij is de Green Deal van alle vismethodes, omdat daarmee duurzamer en gerichter gevist kan worden. Door dit te verbieden zijn onze vissers gedwongen om weer gebruik te maken van de traditionele boomkorvisserij, die de bodem veel meer beroert en dus minder groen is. Die kant moet het niet op. Bij het waterspraytuig wordt in tegenstelling tot de pulsvisserij geen gebruik gemaakt van elektrische schokjes, maar van waterdruk. Hier kun je dus niet met goed fatsoen tegen zijn. Europa streeft klimaatneutraliteit na, dus de visserijsector moet op zoek naar innovatieve methodes om de uitstoot te reduceren. Innovatieve ontwikkelingen zoals die nu gaande zijn met het waterspraytuig zijn wenselijk en noodzakelijk.”

Vlootmanager Anton Dekker van Jaczon meldt dat er behoudens opstartproblemen nog weinig nieuws te melden is. In het nieuwe waterspraytuig zijn de pompen weggewerkt in de wing.

Foto's: Oetze Deelstra