Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Jan van Dokkum (UK 12) in zee met Kabola-dealer Bonsink Aquaservice Zwartsluis

Blij met nieuwe combi-kachel aan boord

URK/ZWARTSLUIS – De zoektocht van Jan Hendrik van Dokkum (UK 12) naar een flexibele pijp eindigde in de installatie van een nieuwe Kabola-kachel door Bonsink Aquaservice Zwartsluis. De Urker garnalenvisser is laaiend enthousiast.

,,Voor mijn oude kachel aan boord was ik afgelopen najaar op zoek naar een stuk flexibele pijp. Een aparte maat. De reguliere loodgieters konden me niet direct helpen. Via internet kwam ik bij Bonsink in Zwartsluis terecht. Willem-Jan Bonsink nam zelf de telefoon op en verzekerde me dat hij als dealer alles, maar dan ook echt alles van Kabola in huis had. Ik ben dus gelijk in de auto gestapt. Boven zag ik daar allemaal kachels in alle soorten en maten op voorraad staan. Hoe dat eindigde? Met de winter voor de deur in een nieuwe kachel dus, met de garantie dat die binnen een dag aan boord geplaatst kon worden en zou draaien’’, schetst Van Dokkum (46).

Foto: C. Hameeteman – De KB 40 in de machinekamer van de UK 12, een combiketel voor verwarming en warm water aan boord. Voorzien van een thermostaat en compact in te bouwen.Foto: C. Hameeteman – De KB 40 in de machinekamer van de UK 12, een combiketel voor verwarming en warm water aan boord. Voorzien van een thermostaat en compact in te bouwen. Van Dokkum had een oude kachel met een klein boilertje van 25 liter in de machinekamer staan. Nu heeft hij een nieuwe Kabola-combiketel, de hoogrendement KB40-ecoline. ,,De Mercedes onder de kachels. Die is erg zuinig in de stookkosten, neemt zonder boiler minder ruimte in beslag – da’s mooi meegenomen - en we hebben als grootste pluspunt altijd voldoende warm water ter beschikking. Binnen vijf seconden, en gloeiend heet.’’

De Urker garnalenkotter ‘Hoop op Zegen’ lag in oktober in Stellendam en op een vrijdagmorgen om acht uur kwam de monteur van Bonsink aan boord. Twaalf uur later draaide de kachel. ,,Op advies hebben we gelijk een grotere radiator voor in onze kombuis besteld. Heel prettig dat er met je wordt meegedacht. En daar is het niet bij gebleven. Bonsink is van alle markten thuis, we hebben er ook een nieuwe leren stuurstoel gekocht’’, vertelt Van Dokkum.

Vanuit Stellendam is de UK 12 via Den Helder en Harlingen achter de garnalen aan gevist. Momenteel wordt met een vlootje collega’s vanuit Cuxhaven gevist. Volgende maand stoomt Van Dokkum naar Den Oever om bij Luyt een nieuwe lier te laten installeren. Zoon Louwe Geert krijgt met ingang van 2018 het roer van de UK 12 in handen.

Jan van Dokkum (UK 12) in zee met Kabola-dealer Bonsink Aquaservice ZwartsluisJan van Dokkum (UK 12) in zee met Kabola-dealer Bonsink Aquaservice Zwartsluis ZWARTSLUIS - Bonsink Aquaservice Zwartsluis is een jong bedrijf, van vele markten thuis en gespecialiseerd in verwarmingstechniek. De klandizie komt nu nog vooral uit de pleziervaart, maar de directie verzet meer en meer de bakens richting totaaloplossingen voor de beroepsvaart. De kustvisserij ziet Bonsink als een interessante markt. ,,We willen echt inzoomen op onze compacte Kabola-kachels. Daar kunnen vissers een efficiencyslag mee maken’’, aldus Willem-Jan Bonsink. Bonsink werkt met 15 medewerkers door heel Nederland op locatie. In Zwartsluis heeft het bedrijf een winkel met showroom.