Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Financieel product van ACT Financial Solutions

Beter budgetteren door vastzetten olieprijs

AMSTERDAM – Weten wat je kwijt bent aan brandstof en geen verrassingen? ACT Financial Solutions uit Amsterdam helpt bedrijven die zich willen beschermen tegen fluctuerende brandstofprijzen.

Niets is zo veranderlijk als de olieprijs, en niets is ook zo moeilijk te voorspellen als de olieprijs. ACT Financial Solutions is een bedrijf in Amsterdam dat gespecialiseerd is in emissierechten, energie-certificaten en biobrandstoffen, en helpt bedrijven zichzelf te beschermen tegen wisselende brandstofprijzen door middel van hedging. ACT werkt voor bedrijven uit de luchtvaartindustrie, de maritieme sector en andere branches waar brandstoffen een groot deel van de kosten vormen.

Ook voor de visserij is brandstof een grote kostenpost. ,,Omdat de prijs van brandstof zo volatiel is, zo veel in beweging, kan het moeilijk zijn om hier goede budgetteringen voor te maken’’, aldus Robbert Challis, handelaar hedging bij ACT. ,,Wat wij doen vanuit ACT is het aanbieden van brandstofprijsbescherming, beter bekend als hedging. Wij leveren een financiële dienst waarmee onze klanten de prijs van hun brandstof vast kunnen zetten. Hiermee kun je effectief budgetteren en heb je in feite een verzekering op je brandstofprijs. Zo weet je altijd wat je kwijt bent aan je brandstof en kom je niet voor verrassingen te staan.’’

ACT Financial Solutions, een onderdeel van ACT Commodities, is gevestigd in Amsterdam.ACT Financial Solutions, een onderdeel van ACT Commodities, is gevestigd in Amsterdam.

Hoe werkt het in de praktijk? Challis legt uit: ,,Onze klanten geven ons een prijs waar ze op willen budgetteren en waar ze zich comfortabel mee voelen. Op het moment dat de oliemarkt die prijs bereikt neem ik contact op met de klant, en dan kunnen we die prijs vastzetten. Dit kan voor een zelf te bepalen periode en een zelf te bepalen volume brandstof. Vervolgens is het de gewone gang van zaken voor onze klant; de brandstof wordt gekocht bij de leverancier en de vissers gaan door met hun dagelijkse bezigheden. Aan het einde van de maand kijken we naar wat de gemiddelde brandstofprijs was, dat is dus wat de klant bij de leverancier heeft betaald, en vergelijken en verrekenen we dit met de prijs die we hebben vastgezet.’’

Genieten

Challis benadrukt dat ACT los staat van de leverancier van de brandstof; klanten kunnen hun brandstof gewoon bij hun vertrouwde leverancier afnemen. Ook is het belangrijk te weten dat alleen het onderdeel brandstof vastgezet kan worden, dus niet de belasting/BTW, de accijns die de overheid heft en de marge van de leverancier.

Het is in tijden van lage olieprijzen natuurlijk heel interessant om te kijken naar het vastzetten van de prijs. ,,Zo kun je voor een lange tijd genieten van de lage prijs, zelfs als de markt weer herstelt en omhoog gaat. Het risico is natuurlijk wel dat je niet kan profiteren als de markt heel erg zakt; de klant zit dan nog steeds vast aan de prijs die is afgesproken. Het voordeel van deze ‘basic swap’ blijft wel dat het in feite een kosteloze manier is om je budget te beschermen. We zien dan ook dat 80 procent van onze klanten voor deze optie gaat. Naast de ‘basic swap’ hebben we overigens ook op maat gemaakte producten die verliezen in het geval van dalende prijzen kunnen voorkomen.’’

ACT berekent geen extra kosten voor hun financiële product. ,,Wij als ACT pakken een marge op de inkoop van het olieproduct. We moeten natuurlijk wel samen iets verdienen.’’

ACT Financial Solutions is een onderdeel van ACT Commodities, dat is opgericht in 2009 om bedrijven te helpen met het voldoen aan hun milieudoelstellingen en -eisen. Negen jaar later bedient het bedrijf meer dan 4.000 klanten, vanuit kantoren in Amsterdam, New York en Shanghai, en biedt het handels- en hedging-oplossingen in de dynamische milieu- en energiemarkten wereldwijd, waar regelgeving, beschikbaarheid van producten en behoeftes van klanten constant veranderen. Risicobeperkende (‘hedging’) diensten worden verleend aan bedrijven/ branches die te maken hebben met marktrisico’s bij het verbruik van energiegrondstoffen.

VOORBEELD ‘BASIC SWAP’:

De prijs wordt vastgezet op 0,40 euro per liter voor de komende twee maanden. Aan het eind van elke maand wordt gekeken naar wat er betaald is ten opzichte van die 0,40 euro. Als de prijs tijdens maand 1 gestegen is naar 0,50 euro per liter, dan betaalt de klant aan de leverancier 0,50 euro per liter en ontvangt de klant 0,10 euro per liter van ACT.

Als de prijs tijdens maand 2 gedaald is naar 0,35 euro per liter en de klant betaalt de leverancier dus 0,35 euro per liter, dan betaalt de klant aan ACT 0,05 euro per liter. De klant betaalt dus altijd dezelfde prijs: 0,40 euro per liter, ongeacht de fluctuaties in de olieprijs.