Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Zuidelijke Noordzee verloren

‘Beroerd van’

DEN HAAG – Door de keuze van de overheid en de maatschappij voor windenergie op zee in plaats van visserij gaat de zuidelijke Noordzee als gezond visgebied verloren. EMK-voorman Dirk Kraak (BRA 7) kan het niet anders zien.

Een grote desillusie. Dat gevoel heeft Kraak over de Kaartsessie RVO afgelopen dinsdag over windmolens in zee. Hier werd door de ministeries van LNV en EZ informatie gegeven over de nadere invulling van de zoekgebieden op de Noordzee voor de periode 2014-2030. Er zal in het gebied van Den Helder tot en met Scheveningen 7.000 megawatt aan windenergie bijkomen.

Kraak, die had verwacht dat er op de Kaartsessie mogelijkheid tot inspraak was, is er naar eigen zeggen beroerd van. ,,Er was een aantal vissers en voormannen aanwezig, maar van inspraak van de visserij was geen sprake. We konden alleen maar slecht nieuws aanhoren voor de sector’’, aldus Kraak. Het is voor de EMK-voorman duidelijk: de visserij raakt een gezond visgebied kwijt aan de windindustrie en ook de talloze geplande scheepvaartroutes. ,,We gaan de zuidelijke Noordzee kwijtraken’’, appte Kraak aan de EMK-achterban.

De maatschappij kiest blijkbaar voor energie in plaats van gezonde vis, zonder onderzoeken naar de effecten op de lange termijn. ,,Het wordt een catastrofe voor de natuur en vissers zullen daar weer de rekening van krijgen.’’ Kraak vindt dat de visserij zich moet beraden op verregaande stappen. ,,Maar vooral moet dit verhaal groots naar buiten. Want deze transitie gaat ten koste van voedsel voor de gehele mensheid.’’