Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Z 19 van de tekentafel van SBB Herman Jansen

Bema bouwt nieuwe hekkotter

OOSTENDE/MONNICKENDAM – Reder Peter Thysebaerdt heeft Bema in Oostende opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe Z 19. Het wordt een hekkotter van de tekentafel van Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen, met een lengte over alles van 34,5 meter.

Werfdirecteur Ludo Bentein is in zijn sas met de nieuwbouwopdracht. Voor de werf en machinefabriek Bema wordt het de eerste grote kotter, wel is eerder de polyester nettenvisser O 554 gebouwd. Momenteel is Bema druk met de grote verbouwing/verlenging van de O 51, terwijl in samenwerking met Ytama de Z 548 van een nieuw visruim wordt voorzien.

Vorig jaar augustus verging de bijna 31 meter lange bokker Z 19 ‘Sonja’ van Thysebaerdt. Twee bemanningsleden kwamen om het leven, de kotter ligt nog altijd op de zeebodem. Thysebaerdt heeft eerst gezocht naar een tweedehandskotter, maar kiest nu welbewust voor een optimaal vissersvaartuig met meerdere vangsttechnieken: in de winter de boomkorvisserij en in de zomer met de twinrig op rondvis en kreeftjes.

De nieuwe Z 19 wordt 8 meter breed en 4,35 meter hol en meet 312 GT. ,,Op basis van het door ons getekende lijnenplan heeft Sip Marine de rompvorm geoptimaliseerd. Vandaar de mooie kopvorm in plaats van een bulb’’, zegt ontwerper Hernand Jansen. Het casco wordt in Nederland gebouwd, bij IBIS in het Friese Sumar. De voortstuwing wordt verzorgd door een Cummins-hoofdmotor van bijna 1.200 pk, geleverd door Ketels.

De Z 19 is de tweede Vlaamse nieuwbouwopdracht afgelopen maand, en er worden er dit jaar nog meer verwacht. De laatste grote Belgische kotters werden rond de millenniumwisseling gebouwd. De Belgische overheid stimuleert vernieuwing van de vloot met (Europese) subsidie voor maatregelen om de veiligheid aan boord te verbeteren en energiezuiniger te gaan vissen.

Bema bouwt nieuwe hekkotterBema bouwt nieuwe hekkotter