Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Belgische tongmaat onder druk omhoog

OOSTENDE - België trekt de minimummaat voor tong met één centimeter omhoog naar 25 centimeter.

Het Departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse overheid maakte de aanpassing bij ministerieel besluit deze week bekend. Vanaf 11 maart tot 31 december 2017 geldt 25 centimeter als de ‘minimum instandhoudingsreferentiemaat’ voor tong. ,,Deze maatregel is onder meer geïnspireerd door het actieplan dat België diende voor te leggen bij de Europese Commissie om een evenwicht tussen de vangstmogelijkheden en de visserijcapaciteit van de Belgische zeevisserijvloot te bewerkstelligen’’, aldus diensthoofd Marc Welvaert. In de Belgische afslagen mag tevens de nationale sortering voor kleine tong 8 (kleiner dan 120 gram) niet langer voor menselijke consumptie verkocht. Deze moet verplicht gedenatureerd worden.

Door krappe tongquota wordt de Belgische overheid feitelijk door Brussel gedwongen om maatregelen te nemen. Op zee wordt er negatief gereageerd op het Belgische besluit: ,,Het betekent nog meer discards!’’ Dat vindt ook directeur Emiel Brouckaert van de Rederscentrale, die ‘een tegengesteld advies’ aan de Vlaamse overheid had gegeven. Behalve meer discards wijst Brouckaert op het feit dat er door de visserij veel duurzaamheidsinitiatieven zijn genomen, dat veel Belgisch tongquotum door de gekrompen vloot niet meer wordt opgevist, dat concurrentievervalsing optreedt ten opzichte van buitenlandse tongvissers, dat vissers door het wegvallen van inkomen opnieuw in de moeilijkheden kunnen geraken en dat de maatregel leidt tot omzetdalingen bij de vissers, op de veilingen en bij vishandelaars.

Brouckaert: ,,Voor velen is dit een druppel die de emmer waarin onder meer al de aanlandingsverplichting, het inpalmen van visgronden en de Brexit zitten doet overlopen. Voor de Rederscentrale blijft de eis openstaan aan de Vlaamse overheid om met al deze aspecten rekening te houden en deze nieuwe maatregel te herbekijken.’’