Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
WR 8 en WR 72

Bart Nieuwenhuizen koopt tweede kotter

DEN OEVER – Bart Nieuwenhuizen (WR 8) koopt de HA 44 van Lolkema en heeft nu twee kotters in de vaart.

In april 2016 nam Wieringer Nieuwenhuizen samen met toenmalige compagnon Pierre Buis uit Enkhuizen de EH 44 over en vernummerde deze in WR 8. Beide starters maakten een vliegende start in de garnalenvisserij, en in december 2016 werd al nagedacht over nieuwbouw. Het liep anders. Eerst kocht Van Nieuwenhuizen zijn compagnon uit, de WR 8 werd zomer 2017 verkocht naar Stavoren (nu ST 25) en daarvoor in de plaats werd de garnalenhekkotter TX 24 van Blom gekocht.

Nieuwenhuizen (28) heeft ook met zijn ‘nieuwe’ WR 8 naar eigen zeggen een mooi jaar gedraaid. Mede gezien zijn nog jonge leeftijd wil hij weer een stapje vooruit. De HA 44 zou gisteren (donderdag) in Den Oever arriveren, en Nieuwenhuizen is van plan er zelf volgende week mee te gaan vissen. Ook de nieuwe aanwinst, 23,4 meter lang en van bouwjaar 1928 (casco), zal alleen op het Wad gaan vissen. Van Nieuwenhuizen’s oudere broer Robin komt op de WR 8 te varen. De omnummering van de HA 44 zal later plaatsvinden, als de papieren officieel zijn getekend en ‘als het voor iedereen een beetje uitkomt’. Het nummer wordt het familienummer WR 72; het nummer van de kotter die vader Paul Nieuwenhuizen ooit in de vaart had.

Robert Lolkema (55) uit Harlingen stopt met de visserij. Dat wil zeggen: ,,Ik ga niet verder met een andere eigen kotter, maar zal waarschijnlijk nog wel regelmatig als opstapper naar zee gaan.’’ Lolkema viste 14 jaar met de HA 44, en heeft in totaal 31 jaar een eigen visserijbedrijf gehad. Door diverse omstandigheden is er de laatste maanden niet gevist met de HA 44. Ook de WR 8 heeft enige tijd niet gevist, vanwege onder meer diverse pechgevallen en een motorrevisie. Deze week was de eerste visweek van het jaar. ,,Het is niet druk met de vangsten’’, aldus Nieuwenhuizen vanaf de Waddenzee.