Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

App om versheid vis te bepalen

BRUSSEL – Een door het Noorse Nofima ontwikkelde app voor de mobiele telefoon helpt bij het bepalen van versheid van vis. De gratis app werd vorige week woensdag gepresenteerd op de ESE in Brussel.

Met behulp van de app kan in een paar stappen (waaronder geur en de toestand van ogen, huid en kieuwen) direct de versheid van de vis bepaald worden en de resterende houdbaarheid van de vis. De app is gebaseerd op de Quality Index Method (QIM), een gestandaardiseerde methode om versheid van vis te bepalen, die is ontwikkeld door wetenschappers van diverse Europese onderzoeksinstituten en nu wereldwijd in gebruik. Volgens projectmanager Joop Luten van Nofima (tevens parttime hoogleraar Seafood aan Wageningen Universiteit) kan deze toepassing voor de mobiele telefoon gebruikt worden om door de hele keten de versheid van de vis te checken, mits de vis rauw, ´vers´ en heel is.

Vooralsnog kunnen alleen zalm, kabeljauw en schol gecheckt worden, maar gaandeweg zullen er andere soorten bij komen. De ´How fresh is your fish?´-app is beschikbaar in elf talen, waaronder Nederlands, en geschikt voor iPhone, iPad or iPod touch. Nofima is het grootste onderzoeksinstituut in Noorwegen op gebied van voeding (inclusief seafood) en aquaculuur.

Klik hier voor meer informatie over de app.