Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Begin volgend jaar naar de South Pacific

Annelies Ilena’ onder Poolse vlag

KATWIJK – De vriestrawler KW 174 ‘Annelies Ilena’ van Parlevliet & Van der Plas wordt omgevlagd naar Polen en krijgt GDY 151 op de boeg.

Dat is volgens directeur Diederik Parlevliet ook het enige dat verandert. Naam, de bemanning (met de schippers Hugo Groen en Matthias Stam voor de twee ploegen), visplan en losplaats IJmuiden blijven onveranderd. Parlevliet noemt als reden voor het omvlaggen de mogelijkheid tot het ‘poulen’ van de quota voor horsmakreel in de zuidelijke Pacific. ,,Omdat het een enorme reis heen en weer is voor Europese schepen die daar uit de kust van Chili het Europese quotum opvissen, is het makkelijker om dat met één groot schip te doen, dat daar dan ook langer blijft’’, aldus Parlevliet.

De planning is dat de GDY 151 volgende week vertrekt voor een visreis in de Europese wateren, en dat na de jaarwisseling opgestoomd wordt naar de zuidelijke Pacific.

P&P kocht de ruim 144 meter lange en 24 meter brede trawler ‘Atlantic Dawn’ in 2007 van de Ierse rederij Mc Hugh. Het schip is gebouwd in Noorwegen en kwam in de vaart in 2000. De trawler vist al regelmatig in de zuidelijke Pacific op horsmakreel, en werd vorig jaar ook ingezet in de noordelijke Pacific voor het klondyken van heek bij het Canadese Vancouver.