Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuwjaarsreceptie Nederlands Visbureau

Als haringen in een ton in Katwijks Museum

KATWIJK – Gezamenlijk blijven optrekken om meer vis op de kaart te krijgen en om alle bedreigingen voor de hele sector het hoofd te kunnen bieden. Het was de onderliggende boodschap op de zeer druk bezochte Nieuwjaarsreceptie van het Nederlands Visbureau afgelopen dinsdag in Katwijk aan Zee.

Directeur Agnes Leewis rekende er op dat iedereen een trouwe lezer is van de digitale nieuwsbrief van het Nederlands Visbureau (NVB), zodat ze het kort kon houden voor een opeengepakt gehoor in een klein benedenzaaltje van het Katwijks Museum. Bovendien kreeg iedereen een poster mee, waarop een beknopt jaarverslag 2017 en een praktische agenda 2018. De gemene deler is zoveel mogelijk activiteiten ontplooien die het gezamenlijke kerndoel dienen: een positieve beleving rondom het product vis én de vissector.

Het NVB heeft inmiddels een stevig fundament. Daardoor kunnen ook in 2018 weer veel activiteiten ontplooid en ondersteund worden. Op een rijtje: volgende week presentatie van Vis uit Holland op de Grüne Woche in Berlijn, waar zo’n half miljoen bezoekers komen, realisatie van een Holland paviljoen op de visbeurs in Bremen volgende maand, in maart zal tijdens de North Atlantic Seafood Forum in het Noorse Bergen door het NVB een ‘Holland ontvangst’ worden georganiseerd, in april wacht de visbeurs Seafood Expo Global in Brussel weer, juni staat in het teken van de Hollandse Nieuwe in Nederland en Duitsland en op zaterdag 7 juli zal de Dag van de Nederlandse visserij in Stellendam georganiseerd worden.

Het initiatief ‘Noordzeevis uit…’ zal na Scheveningen een vervolg krijgen in IJmuiden; Den Helder, Texel en Den Oever, en ook Katwijk staat op het wensenlijstje. Leewis tot slot: ,,Voor de afzetbevordering van Noordzeevis met in het bijzonder haring en Hollandse garnalen staan projecten in de steigers die we dit jaar nog gaan uitvoeren.’’

Een mooie opkomst en een beperkt vloeroppervlak: haringen in een ton.Een mooie opkomst en een beperkt vloeroppervlak: haringen in een ton. Visbureau-voorzitter Diek Parlevliet, zelf aan het hoofd van het grote visserijconcern Parlevliet & Van der Plas, greep de gelegenheid aan om terug te blikken op een jaar met positieve resultaten voor de hele vissector, van aanvoer tot handel en verwerking. Daartegenover staan de grote bedreigingen voor de visserijsector, zoals een harde Brexit en een mogelijk terugdraaien van de pulsvisserij, die ook de vishandel en visverwerking raken. Parlevliet: ,,Dat Franse supermarkten onder druk van extremistische ngo’s met puls gevangen tongen boycotten, geeft aan hoe machtig de publieke opinie is. Daarom moeten we als Nederlandse vissector de rijen sluiten en eendracht uitstralen. Vanuit VisNed en de Nederlandse Vissersbond is een intensieve lobby gaande. Ook vandaag in Brussel. De komende dagen is er veel aandacht op sociale media. Ik roep iedereen op om die positieve campagne te ondersteunen en de berichten op Twitter en Facebook zoveel mogelijk te delen.’’ Brexit

Samen met onder meer PFA-voorzitter Gerard van Balsfoort had Parlevliet diezelfde ochtend een bijeenkomst van ondernemers bijgewoond met de Brexit-onderhandelaar voor de EU Michel Barnier, bij VNO-NCW in Den Haag. De komende maanden worden volgens Parlevliet voor de Brexit cruciaal. In een politiek akkoord tussen het VK en de EU, waarin de hoofdlijnen van de toekomstige relatie zullen worden neergelegd, moet de toekomstige samenwerking op het gebied van visserij op de goede manier wordt verwoord, waarbij de Nederlandse sector gaat voor blijvende toegang tot elkaars visgronden en een ongewijzigde voortzetting van de huidige relatieve stabiliteit voor de vangstquota.

Uiterlijk in maart willen EU en VK een akkoord te sluiten over de lengte en vooral de voorwaarden van een transitieperiode. De inzet van de EU is dat die transitieperiode loopt tot 31 december 2020 en dat tijdens die periode de complete set EU-regelgeving blijft gelden, óók voor het Verenigd Koninkrijk. ,,De Europese visserijsector steunt van harte dit uitgangspunt, en we hopen en blijven ervoor vechten dat de Europese Raad van regeringsleiders Barnier op dit punt honderd procent zal steunen wanneer zij eind januari hierover zal moeten besluiten.’’

Na de toespraken van Parlevliet en Leewis kon tussen het visserijhistorisch erfgoed van Katwijk het glas geheven worden.

Dutchfish.nl

Het NVB gaat voor dagelijkse ‘free publicity’, met name met de online-communicatiemiddelen website e en social media. Om zakendoen met Nederlandse visbedrijven onder de aandacht te brengen van de naar verwachting 900 bezoekers van de North Atlantic Seafood Forum in Noorwegen wordt een geheel nieuwe website met database gerealiseerd: Dutchfish.nl. Maar ook het Visculinair-magazine zal weer een aantal malen verschijnen. De oplage van dit tijdschrift ligt inmiddels op 35.000.

Het Nederlands Visbureau wordt in principe ondersteund door de brancheorganisaties. Het komend jaar gaat het NVB (met krachtenbundeling als speerpunt) zich ook richten op de werving van individuele ‘vrienden van het Nederlands Visbureau’.