Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Sectorvisie ING

Alleen kans voor duurzame visserij

AMSTERDAM – ,,Investeren terwijl de rendementen zo onder druk staan is lastig. Maar bedrijven die met duurzame vangstmethoden en het MSC keurmerk werken, maken nog steeds een goede kans.´´

Aldus Kees van Vliet, sectormanager Visserij bij de ING. Het Economisch Bureau van de ING-bank bracht afgelopen week een themabrochure met haar visie op de visserij uit. ING zal geen nieuwe financieringen verstrekken voor systemen en visserijmethoden die in haar ogen schadelijk zijn voor het ecosysteem, lees: de traditionele boomkor. Nieuwe financiering wordt op basis van rentabiliteit en duurzaamheid beoordeeld. Onder duurzame visserij verstaat de ING bedrijven die werken onder MSC-label en/of vis vangen met flyshoot, twinrig, sumwing of pulsvisserij.

Hoge olieprijzen en dalende visprijzen hebben ertoe geleid dat een groot deel van de sector niet meer rendabel draait. Niet-duurzame technieken leveren ook voor de visserij zelf bedreigingen op. De keuze voor een positie als nichespeler met focus op toegevoegde waarde lijkt de beste kans voor ondernemers in de sector. Alleen ondernemers die kiezen voor duurzame visserij, zien kansen tegemoet.

Afspraken binnen de EU leiden tot verdere verduurzaming van de sector in de vorm van: het beperken van bijvangsten, verbeterde visserijmethoden en de verlaging van het energiegebruik. Het MSC-keurmerk wint aan belang in de industrie als teken van zorgvuldige visserij.

De situatie in vooral de boomkorvisserij wordt zorgelijk genoemd. Tot twinriggers omgebouwde bokkers en in het bijzonder twinriggers die ook kunnen flyshooten lijken wel in staat een redelijke cashflow te genereren.

Masterplan
Speciale aandacht in de brochure besteedt de ING aan het Masterplan Duurzame Visserij, een radicale vernieuwing met kleinere schepen met minder milieuimpact. Twee belangrijke vragen daarbij zijn: wat te doen met de bestaande schepen en hoe ziet de financiering eruit? De ING-bank meent dat het Masterplan goede ideeën in zich heeft, maar dat het plan vooral op individueel niveau uitgevoerd zal worden bij gebrek aan financiering voor het gehele plan ineens waarvoor ongeveer 500 miljoen euro nodig is.

De visverwerking en groothandel redeneren volgens de ING in het algemeen goed. Als verklaring wijst de bank op ´groeiende handelsstromen in vis van Aziatische oorsprong´.