Afbeelding
Het Urkerland

Vertellers over vis en vissersvaartuigen

Algemeen

URK – Oud-visserman Meindert de Boer (UK 97) uit Urk is tijdens de lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Oud-vishandelaar Jan Zwanenburg uit IJmuiden kreeg dezelfde koninklijke onderscheiding.

De Boer (78) is tijdens zijn loopbaan op zee al begonnen met visserijfoto’s en daarmee het vastleggen van het cultureel erfgoed van Urk. Door vele jaren van onderzoek en het verzamelen van foto’s en gegevens over vissersfamilies en hun vaartuigen maakte hij het voor de PO-Urk/Visserijbelangen mogelijk om twee boekwerken uit te geven: ‘50 jaar Urker vissersschepen; Fotoboek 1945-2003’ en ‘De Urker vloot van toen; de motorbotter- en IJsselmeervloot’. Het werk wordt omschreven als monnikenwerk.

Als vrijwilliger bij de Vereniging Vrienden van Urk schrijft De Boer ook bijdragen voor het Urker Volksleven over vissersschepen uit het verleden. Ook fungeert hij als vraagbaak op dat gebied.

Zanger

Jan Zwanenburg (eveneens 78) kreeg zijn onderscheiding doordat hij zich al jaren als vrijwilliger inzet voor de vissector in IJmuiden. Elke twee weken, steevast op een donderdag, geeft hij rondleidingen door de visafslag, namens het Havenmuseum en Stichting Noordzeevis uit IJmuiden. Het verhaal van de vis vertelt hij ook op het Havenfestival IJmuiden, de Haringparty van OV IJmond en op scholen.

Sinds hij in 2004 stopte met zijn vishandel Gebr. Zwanenburg (samen met zijn onlangs overleden broer Co) heeft hij daar ook de tijd voor, maar nog steeds kan hij het niet nalaten om in de kopersbanken af en toe een visje te kopen of in te springen voor collega’s met personeelstekort.

Zwanenburg is een verdienstelijk zanger. In verzorgingstehuizen vertelt hij als getogen IJmuidenaar (met Katwijker, Urker en Egmonder bloed) het verhaal van de nog zo jonge geschiedenis van IJmuiden, ook zingend. Het lied ‘Mooi Volendam’ wordt dan ‘IJmuiden aan Zee’.

Afbeelding