Afbeelding
Mike Turenhout

Verbinding tussen VS en Nederlandse vishandel

Algemeen

BARCELONA - Het was een goed bezochte Breakfast Meeting tijdens de Seafood Expo Global vorige week in Barcelona. Verschillende visgroothandelaren verzamelden zich op uitnodiging van de Visfederatie en Pacific Northwest Seafood op woensdagochtend 24 april om 8 uur in hotel Porta Fira, pal tegenover het beursgebouw. Het netwerkontbijt was gericht op het aanhalen van de banden met visleveranciers uit de Verenigde Staten en had als titel ‘Let’s make a splash together’ meegekregen.  

Guus Pastoor, voorzitter van de Visfederatie en de Europese vishandelskoepel AIPCE-CEP, opende het ontbijt door het belang van seafood te onderstrepen. ,,In deze tijd waarin steeds meer de nadruk wordt gelegd op het verminderen van de vleesconsumptie, speelt seafood een steeds belangrijkere rol. Onze producten zijn goed en we weten waar ze vandaan komen’’, aldus Pastoor. 

Na de voorzitter namen de contactpersonen van onder andere de Nederlandse landbouwraad in Spanje (Machiel Kommers), als wel de Amerikaanse landbouwraad in Nederland (Laure Geller) het woord om hun wens voor meer verbinding uit te spreken: ,,Goed zakendoen werkt alleen als iedereen er voordeel van heeft.’’ Ook de CEO van de het National Fisheries Institute (NFI), Lisa Wallenda Picard, was aanwezig bij het ontbijt als president van de grootste Amerikaanse organisatie op het gebied van seafood.  

Amerikaanse vissers

Mike Turenhout van de Visfederatie was overweldigd door de grote opkomst en ziet volop kansen en mogelijkheden voor meer handel tussen Nederland en de Pacific Northwest. ,,Wij hebben in Nederland veel meer mogelijkheden voor verwerking van de grondstoffen, maar ook de verkoop van verschillende productgroepen.’’ 

Tijdens de meeting kwamen ook vissermannen uit de Verenigde Staten aan het woord, die vaststelden dat er in de noordwestelijke wateren van de Grote Oceaan meer dan genoeg vis te vangen is. Van Dungeness-krab (een krabsoort die specifiek aan de westkust van de VS voorkomt) tot aan witte tonijn, Pacifische roodbaars, Pacifische heek en koudwatergarnalen. ,,We kunnen het gewoon niet opvissen, zoveel is er! Echter, ondanks de grote hoeveelheid vis zijn er te weinig vissersschepen die uitvaren, omdat de kosten te hoog zijn. We hebben dus heel veel te bieden, en zoeken naar meer afzetmogelijkheden’’, aldus een van de aanwezige Amerikaanse vissers.  

Handelsmissie

Ook wethouder Nathanaël Middelkoop (Urk) en gedeputeerde Jan Klopman (Flevoland) spraken de aanwezigen kort toe over de mogelijkheden die er zijn om eventueel een handelsmissie naar de Amerikaanse staat Oregon op te tuigen, om Nederlandse handelaren kennis te laten maken met de mogelijkheden in de Verenigde Staten. Bij voldoende belangstelling wordt deze missie mogelijk na de zomervakantie georganiseerd. Een delegatie van Pacific Northwest Seafood bracht afgelopen najaar een bezoek aan Urk.

Rein Brands van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU) en tevens programmamanager van Urk Seafood kijkt terug op een paar succesvolle dagen in Barcelona. ,,We hebben met verschillende partijen hele mooie gesprekken mogen voeren. Van de mensen uit de Amerikaanse staten Oregon, Washington State en Alaska tot aan vertegenwoordigers van de Spaanse regio Galicië. Er liggen zoveel kansen, en we hebben ons als branche echt goed op de kaart weten te zetten.’’