H Een enorme club medewerkers in de stand van Parlevliet & Van der Plas inclusief de visbedrijven die tot het concern behoren.
H Een enorme club medewerkers in de stand van Parlevliet & Van der Plas inclusief de visbedrijven die tot het concern behoren. Parlevliet en Van der Plas

Eet vis!

Algemeen

BARCELONA - De positie van Europa is bijzonder: nog steeds de grootste afzetmarkt voor vis ter wereld, met heel veel relatief welvarende visconsumenten maar ook met steeds minder eigen visaanvoer. De Seafood Expo Global weerspiegelt dat en is niet voor niets de grootste visbeurs ter wereld, met een enorme rijkdom en variatie in seafood en ook de markt daarvoor.

Uitdagingen voor de Europese vishandel zijn er genoeg. Meer dan 90 experts lieten in het uitgebreide conferentieprogramma bij de beurs hun licht daarover schijnen; van de geëigende zaken als innovatie, duurzaamheid, transparantie, tarieven en markten tot klimaatverandering, mensenrechtenzaken en AI (kunstmatige intelligentie).

Dat vis van cruciaal belang is in een gezond, duurzaam en smakelijk dieet moet volgens voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie bij de Europese politieke instituten en bij het publiek nog meer onder de aandacht worden gebracht. ,,Minder vlees moet niet automatisch betekenen meer plantaardig. Vis moet niet vergeten worden’’, aldus Pastoor. De Europese koepels AIPCE CEP (vishandel en verwerking), EAPO (visserij-PO’s), EUROPECHE (visserijbelangenorganisaties) en FEAP (aquacultuur) hebben daartoe de handen ineengeslagen en op de beurs in Barcelona de European Strategic Seafood Alliance gepresenteerd. ‘Eet vis!’ is de slogan. 

Visserij en aquacultuur moeten de komende mandaatperiode (2024-2029) ook hoger op de agenda van de Europese Commissie komen. Pastoor is tevens voorzitter van de AIPCE en verwacht dat die organisatie een sturende rol gaat spelen in het informele samenwerkingsverband.

Voor de standbemanningen - van een hele grote trawlerbemanning in de stand van Parlevliet& Van der Plas tot een garnalenkotterbemanning bij de Vlaamse Visveiling (zie de foto’s) - was het op de drie beursdagen alle zeilen bijzetten om de bezoekers te overtuigen van de kwaliteiten van vis in het algemeen en de vis van de eigen onderneming in het bijzonder. En bezoekers waren er genoeg: naar schatting van de beursorganisatie 35.000, nog een record. 

De volgende Seafood Expo Global is vanwege een late Pasen op 6-8 mei 2025. Bedrijven die interesse hebben in deelname aan het Holland Paviljoen kunnen zich alvast melden bij het Nederlands Visbureau, en ontvangen dan in juni het inschrijfformulier.

H Kotra Logistics. Van links naar rechts Pieter de Koeijer, Remco Paauwe (Van Maanen), Carlo Gelauf (Vooruit), Tessa de Koeijer, Gerjan de Hullu (Vooruit), Joyce de Koeijer, Erik de Koeijer, Eric Claase (Kloos Holland) en Bram Vlot (Brouwer Transport).
H Vooraan CEO Sylvie Becaus van de Vlaamse Visveiling, met daarachter business development manager Malou Soetaerts en directeur Tom Premereur.
H De familie Verwijs in de stand van Verwijs Kreeftenparken. Van links naar rechts: Linda Verwijs, Fleur Verwijs, Mark van Putte, Hans Verwijs en Pieter Verwijs.
H Kramers' Seafood. Van links naar rechts: Cees Zeeman, Hans Mulderij, Dennis Romkes, Hein Kramer Lzn, Hein Kramer Kzn, Laura Rodriques, Peter Kruijsdijk, Hessel Romkes en Louw Korf.
H Neerlandia Urk. Van links naar rechts: Cees Koffeman, Tiemen van Eerde, Pieter Romkes, Lucas de Wit, Jan Romkes, Juriaan Romkes, André Visser en Hendrik Post
H Jansen Logistics voor het eerst op de Seafood Expo. Van links naar rechts: Alie van Lenten-Jansen, Jan Willem Jansen, Jacob Zwaan, John Borsboom, Janita van Urk, Leen Wakker en Lucia Jansen.
Afbeelding