Afbeelding
Van der Plas

Achter de zwemkabeljauw aan

Algemeen

SELVAER - Prachtig weer, een schitterend landschap, kristalhelder water en vangsten naar tevredenheid. Nico van der Plas en zoon Art Jan doen op gezette tijden een berichtje vanuit hun nieuwe thuisland Noorwegen. Er wordt nu gevist op kabeljauw. 

,,Vangen zo’n beetje 2.000 kilo op een dag, en dan wat bijvis als roodbaars, schelvis, zwarte koolvis en zeeduivel, rond de 200 kilo op een dag’’, meldt Van der Plas senior. Met hun staandwant bootje vissen ze momenteel bij Andenes, flink noordelijker dan hun nieuwe thuisbasis Selvaer. ,,Maar daar zit de zwemkabeljauw.’’ 

De Katwijkse visserijfamilie Van der Plas zag de Noordzee veranderen in een industrieterrein waarin geen ruimte is voor hun visserij, deed de nog prima Eurokotter KW 5 in de sanering en ontvluchtte vorig jaar Nederland, ontvluchtte de EU, ontvluchtte de regelgeving, en bouwt op het kleine Noorse eilandje Selvaer een nieuw visserijbestaan op. Mooie zwemkabeljauw ofwel de beroemde skrei, grote heilbotten en grote zeeduivels (zie foto) zijn daar onderdeel van.


Afbeelding