Afbeelding
Foto: Flying Focus

Protestactie Vissershaven Den Oever

Algemeen

DEN OEVER – Wieringer Cees Meeldijk organiseert vandaag – vrijdag 9 februari – namens Eendracht Maakt Kracht (EMK) een publieksvriendelijke protestactie op de haven van Den Oever.

Directe aanleiding tot de actie is de rechtszaak die de Waddenvereniging en drie andere natuurorganisaties zijn gestart tegen de gedoogbeschikking voor de garnalenvisserij. Alsof de druiven voor de garnalenvisserij niet al zuur genoeg zijn, reageerde CU-Kamerlid Grinwis vorige week in de Tweede Kamer.

,,Als die ngo’s straks van de rechtbank gelijk krijgen dan is dat het einde van onze eeuwenoude kust- en Wadvisserij’’, zegt Meeldijk. Kotters worden in de haven aan elkaar geknoopt en voorzien van spandoeken. Ook boeren uit de regio zijn gevraagd om op de haven te komen. De actie begint om 11.00 uur en wordt even na 12.00 uur afgesloten.

Organisator Meeldijk is bestuurslid van EMK, visserman en raadslid in de gemeente Hollands Kroon.

In een bestuurlijk overleg afgelopen maandag met de beide LNV-ministers werd benadrukt dat een katalysator voor garnalenkotters verplicht wordt om te kunnen blijven vissen in Natura 2000-wateren.

Ook wordt er gewerkt aan openstelling van een saneringsregeling voor garnalenvissers per september dit jaar.